Veleposlanik Mađarske primljen u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina Foto: Grad Varaždin

Veleposlanik Mađarske primljen u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina

VV | 16.9.2020. u 11:12h | Objavljeno u Društvo

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u utorak je priređeno primanje za veleposlanika Republike Mađarske u Hrvatskoj NJ.E. Csabu Demcsáka te njegovu zamjenicu Zsófiu Gyöngyös i Tamása Bakóa, savjetnika za ekonomske odnose. Veleposlanika susjedne države u vijećnici je primila Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

Nakon sastanka zamjenica gradonačelnika izvijestila je o temama sastanka: Bio je to prvi, nastupni posjet novog  veleposlanika Mađarske Varaždinu. Kao što to biva na tim inicijalnim sastancima, razgovarali smo o općenitim stvarima i gledali smo koliko je druga strana sprema na suradnju. Rekla bi da smo i mi i oni  jako spremni na suradnju ne samo zato što smo zemljopisno blizu, nego smo kulturološki i povijesno vezani jedni za druge. Jezična barijera danas ne predstavlja problem, a naglasak smo stavili na suradnju unutar kulture i našeg poslovnog sektora. Voljeli bismo da se što više studenata razmjenjuje između Mađarske i Hrvatske, odnosno Varaždina.

Veleposlanik Republike Mađarske Nj.E. Csaba Demcsak kratko se osvrnuo na obavljene razgovore: Kao novom veleposlaniku u Mađarske u Hrvatskoj bilo mi je zadovoljstvo susresti se danas sa vodstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina. Mislim da nam je kao susjednim zemljama, uz to što surađujemo na nivou vlada, također vrlo važno razvijati suradnju na nivou regija i gradova. Želja nam je identificirati područja suradnje i zajedničke interese u poslovanju, kulturi i na području sveučilišne suradnje. Priprema je to  za moj slijedeći posjet kada ćemo moći detaljnije govoriti o detaljima projekata i suradnje.

Prilikom razgovora u vijećnici veleposlanik i zamjenica gradonačelnika podsjetili su se na naročito uspješnu suradnju na Varaždinskim baroknim večerima, te su se založili za promociju turističkih potencijala obje zemlje.

veleposlanik_mađarske_grad3.JPG