Varaždinski Zavod za javno zdravstvo radi na "online" igri i aplikaciji za roditelje i djecu

| 29.5.2017. u 16:30h | Objavljeno u Društvo

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije (ZZJZ) sudjeluje kao jedan od sedam partnera u europskom projektu pod nazivom SPAHCO koji se bavi osnaživanjem roditeljskih vještina.

- Radi se o projektu namijenjenom unaprjeđenju roditeljskih kapaciteta za nošenje sa zahtjevnom roditeljskom ulogom po pitanju odgoja za zdravlje, kako psihosocijalnog tako i tjelesnog. Projekt je pokrenut s ciljem razvoja novih tehnologija u procesu zdravstvenog odgoja uz međunarodnu razmjenu iskustava i dobrih praksi. Naime, postoji potreba za razvojem inovativnih metodologija kojima bi se roditelji, odgajatelji i socijalne službe koje se bave djecom efikasnije služile u odgojno- obrazovnom procesu. Također kroz projekt bi trebalo razvijati platformu za zdravije i uspješnije roditeljstvo u lokalnoj zajednici - pojasnila je Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, voditeljica Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine županijskog Zavoda.

Jedan od konačnih proizvoda projekta trebala biti “online” zdravstvena igra koju bi roditelji mogli igrati sa svojom djecom i tako pospješiti usvajanje znanja po pitanju zdravlja i zdravstvenog ponašanja, kao i aplikacija za “smartphone” koja bi služila u zdravstvene svrhe.

- Ta igra je još u izradi, a bit će gotova do kraja projekta i dostupna svim zemljama partnerima na njihovom jeziku, besplatno. JedNa stranicama Zavoda roditelji mogu naći upitnik za procjenu roditeljskih vještina i druge korisne linkove no do idejnih rješenja predviđa kombinaciju kretanja i igre, tako da se dolaskom na neku lokaciju dohvaća određeni zdravstveni sadržaj. Još je otvoreno koje će idejno rješenje prevagnuti pa mi je prerano govoriti detaljnije. Drugi intelektualni proizvod zamišljen je kao aplikacija za mobilne uređaje koja pokazuje zdrave aktivnosti koje se odvijaju u općini partnera i okolnim gradovima, a koji će poslužiti za slanje informacija roditeljima koji onda te informacije mogu koristiti kako bi provodili kvalitetno vrijeme sa svojom djecom - pojasnila je dr. Irena Stipešević Rakamarić.

Više o tome kako unaprijedit svoje roditeljske vještine čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti