Varaždinski kuhar Zlatko Novak u Pragu će ukrstiti kuhače s najboljim europskim "chefovima"

Marija Barić / Businessin.hr | 29.9.2017. u 09:31h | Objavljeno u Društvo

Tridesetak kuhara i slastičara iz južne Europe od 6. do 8. listopada u Pragu će u sklopu gastro sajma, pokazati svoje kuharsko umijeće na prestižnim kuharskim natjecanjima Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Challenge i Global Pastry Chef Challenge.

U tom elitnom društvu biti će i varaždinski kuhar (iz restorana Bedem) Zlatko Novak (GCC) i njegov pomoćnik Marin Sambolek koji su za natjecanje trenirali u Trakošćanu, piše Businesinn.hr.

Nakon treninga Zlatkova jela poslužena su na kušanje novinarima i suradnicima i prema našem su sudu bila iznimno lijepo osmišljena i servirana, vrlo ujednačenih tekstura, boja i okusa. Ostaje još samo da vidimo, što će na to reći žiri natjecanja.

Inače, teme natjecanja poznate su nekoliko mjeseci koje su naši predstavnici iskoristili kako bi se maksimalno pripremili za ova prestižna natjecanja. Vrijeme za pripremu i serviranje je 3 sata. Zadaci su: za predjelo: brancin i Jakobove kapice, za glavno jelo: teleći but i guščja jetra i za desert: čokolada (40 postotna) u dvije komponente od kojih jedna mora biti pečena.

Zlatko će, kako sam kaže, u sljedećih nekoliko dana još trenirati te mu možemo samo poželjeti puno uspjeha. Treba istaknuti i da je Zlatko jedan od najperspektivnijih mladih hrvatskih kuhara te da je suvlasnik je restorana Bedem u Varaždinu, koji svojim gostima nastoji ponuditi kreativnu i inovativnu kuhinju baziranu na kvalitetnim namirnicama i pomnoj pripremi.

O svom ponovnom nastupu na tom natjecanju na kojem je prošli put osvojio peto mjesto u konkurenciji od devet kuhara kaže
- Na tom natjecanju sam drugi put, a natjecao sam se i ranije u juniorskoj konkurenciji te bio prisutan kao pomoćnik. S obzirom da nam je zadan meni od tri sljeda – za predjelo pripremili smo brancin u nori algi sa crnim sezamom uvaljanoj u prah od peršina, jakobova kapica stavljena je na pire od komorača, a prilog je kus-kus.

Za glavno jelo zadana nam je teletina od buta te smo pripremili kuhanu teletinu u janjećoj maramici i toplu terinu s paštetom od guščje jetre, toplom verzijom, a svježi vrganji pečeni u prhkom tijestu te pire od boba su prilozi s time da ćemo se još poigrati s povrćem, a podloga je reducirani umak od telećih kostiju i povrća. Za desert na temu čokolade, jedan dio koji mora biti pečen je čokoladni sufle, a hladni dio je parfe od bosiljka u kombinaciji s čokoladnim musom i sladoled od šafrana na hrskavom krokantu, uz umak od acceto balsamica, porta, anisa, višnji i cimeta - objasnio nam je Zlatko .

Za Global Pastry Chefs Challenge priprema se čokoladna torta težine između 1 -1,20 kg i desert po izboru za šest ljudi servirano na tanjurima, s minimalno 2 komponente od kojih jedna mora biti pečena, a vrijeme pripreme iznosi 3 sata i 30 minuta, dok torta mora biti prezentirana nakon prvih 2 sata.

O natjecanju

Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Challenge i Global Pastry Chef Challenge su WACS-ova (Svjetsko udruženje kuharskih saveza) međunarodna natjecanja za kuhare, mlade kuhare i slastičare koje se održavaju svake dvije godine. Hrvatska po prvi puta sudjeluje u sva tri natjecanja, a Republika Češka odnosno njezin glavni grad Prag domaćin je kvalifikacijskom natjecanju s kojega samo najbolji mogu izboriti nastup u velikom finalu slijedeće godine u Malleziji.

- Prema propozicijama natjecanja po jedan kuhar iz svake zemlje članice WACS-a zajedno s pomoćnikom mlađim od 23 godine dobiva mogućnost predstaviti sebe i svoju zemlju te pokazati svoje kuharsko umijeće. Kako Hrvatska (po podjeli WACS-a) spada u Južnu Europu, naši će predstavnici sudjelovati u polufinalnoj skupini zajedno s predstavnicima Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Cipra, Češke, Francuske, Italije, Malte, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Portugala, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Španjolske i Turske.

Kriteriji natjecanja su vrlo strogi, a da bi kuhar pobijedio na natjecanju mora paziti na svaki pa i najmanji detalj prilikom pripreme ali i u konačnici, pripremljenom jelu. Suci će gledati na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina, a tek onda dolazimo do gotovog tanjura i pripremljenog jela kad će suci ocijeniti vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd. Svaki potez kuhara je pod povećalom, svaki bod je bitan – istaknuli su za jednog od treninga, održanog 27. rujna, u okviru restorana hotela Trakošćan i u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza i kuharske akademije,hrvatski predstavnici organizatora Aleksandar Aki Vucković i Zlatko Sedlanić, specijalni kulinarski promotor i jedan od najpoznatijih chefova Podravke.

Označeno u