Varaždinski CISOK obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja Foto: ilustracija / Pixabay

Varaždinski CISOK obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja

I.D./Varaždinske vijesti | 3.10.2017. u 15:26h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) Varaždin tijekom listopada provodi svoje redovne aktivnosti, a dodatnim radionicama obilježava i Tjedan cjeloživotnog učenja (2.-8. listopada).

Obilježavanje 11. Tjedna cjeloživotnog učenja u CISOK-u Varaždin počinje u srijedu 4. listopada u 13:30 sati, tribinom pod nazivom "Upoznaj pa sudi". Tribina je namijenjena učenicima srednjih škola, članovima udruga osoba s invaliditetom, ali i svim ostalim građanima.

- Prema osobama s invaliditetom i u našoj sredini postoje različite vrste predrasuda. No, tko su zapravo osobe s invaliditetom, što mogu, a što ne mogu i što svi zajedno možemo učiniti kako bismo si osigurali kvalitetniji suživot, teme su kojima ćemo se baviti na tribini. Što su  stereotipi i predrasude te kako utječu na život osoba s invaliditetom? S obzirom da se stereotipi i predrasude temelje na manjku informacija i dezinformiranosti, u borbi protiv stigmatiziranja nužno je educirati se i što bolje upoznati poziciju druge strane. Stoga će u sklopu tribine biti predstavljena i osobna perspektiva tri osobe s različitim fizičkim invaliditetom (tetraplegija, mišićna distrofija i cerebralna paraliza). Dođite, naučite nešto novo, poslušajte iskustva osoba s invaliditetom, podijelite s nama vaša osobna iskustva i pokušajmo zajedno učiniti korak naprijed u borbi protiv predrasuda - pozivaju iz CISOK-a.

U četvrtak, 5. listopada u 12:00 sati održat će se predavanje "Zašto (i kako) da postanem e-Građanin?". Svi zainteresirani mogu doznati koje su prednosti sustava e-Građani, projekta koji je Vlada Republike Hrvatske pokrenula s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga. Na predavanju možete doznati kako se registrirati i kako koristiti ovaj sustav, odnosno kako pristupiti svojim osobnim dokumentima.

U utorak, 10. listopada u 13 sati održat će se tribina "Profesionalno usmjeravanje iz različitih perspektiva", namijenjena stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola. Bit će riječi o ulozi stručnih suradnika u profesionalnom usmjeravanju i izazovima profesionalnog usmjeravanja u osnovnim i u srednjim školama.

Redovne aktivnosti nastavljaju se 12. listopada u 13 sati radionicom "Moj Europass životopis", na kojoj nezaposlene osobe, tražitelji zaposlenja i studenti mogu naučiti kako pravilno ispuniti Europass formu životopisa, koju poslodavci sve više traže kod prijava za posao.

Radionica pripreme za razgovor za posao, namijenjena nezaposlenim osobama i tražiteljima posla, održat će se 24. listopada u 13 sati, a sudionici ove radionice uvjerit će se zašto je važno dobro se pripremiti za razgovor s potencijalnim poslodavcem, saznati koja pitanja poslodavci vole postavljati tijekom selekcijskog intervjua i što njima (zapravo) žele saznati.

Informatička podrška korisnicima CISOK-a održava se pet dana po dva sata dnevno, a na radionicu se potrebno prethodno najaviti. Termini održavanja radionice određuju se u dogovoru s najavljenim sudionicima. Radionica je zamišljena kao podrška nezaposlenim osobama koje se teže snalaze na računalu. Korisnici uče o osnovama rada na računalu kako bi se mogli kasnije lakše sami snalaziti u pretraživanju i prijavljivanju na oglase za posao. Sadržaj radionice: prikaz tipkovnice s osnovnim funkcijama, prikaz radne površine, osnovne funkcije Microsoft Worda, Internet pretraživanje, E-mail.

Sudjelovanje na svim aktivnostima je besplatno, uz obaveznu prijavu na aktivnosti koja se obavlja telefonom na 042/302 179 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Za sva pitanja te najavu za individualno savjetovanje zainteresirani se mogu javiti na navedene kontakte ili osobno na adresu CISOK-a Varaždin (Ulica Ivana Kukuljevića 12, Varaždin).