Varaždinski biskup Bože Radoš prvi je puta pohodio Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu

Varaždinske vijesti | 7.1.2020. u 12:22h | Objavljeno u Društvo

Povodom božićnih blagdana u petak 3. siječnja varaždinski biskup Bože Radoš prvi je puta pohodio Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije.

Mons. Radoš je za korisnike i djelatnike Caritasova doma predvodio euharistijsko slavlje na kojem su koncelebrirali mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Ivan Rak, kancelar, vlč. Kristijan Stojko, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu, te umirovljeni svećenici vlč. Tomislav Antekolović, vlč. Dragutin Bogadi te vlč. Antun Gorek, duhovnik korisnika Doma.

U propovijedi okupljenim djelatnicima i korisincima Doma varaždinski je biskup podsjetio kako je Božić blagdan Djeteta te da djeca najčešće najdublje i najintenzivnije proživljavaju ovo Otajstvo, no ne smijemo zaboraviti, a riječ Božja nas na to i podsjeća, kako božićno otajstvo započinje i završava sa starim ljudima. Najprije su tu Zaharija i Elizabeta po čijem čudesnom porodu u njihovoj poodmakloj dobi Bog jasno progovara. O ulozi njihovog prvorođenca Ivana Krstitelja u navještaju dolaska Mesije, puno smo slušali u došašću i božićnom vremenu, jer je upravo njegov navještaj pripremio put Isusovom javnom djelovanju. Ivan sam u Isusu prepoznaje Sina Božjega i otkriva ga svojim učenicima i židovskom narodu. Na kraju pak božićnog otajstva kod Isusova prikazanja u hramu slušamo o dvoje staraca koji su u iščekivanju spasitelja. Bili su to starac Šimun i proročica Ana koji su u svojoj starosti doživjeli ispunjenje i vrhunac svog života.

Nadalje se biskup posebno obratio korisnicima doma svrativši im pozornost na njihovo posebno mjesto i poslanje u njihovim obiteljima, Crkvi i ovome Domu u kojemu žive. Bog i po njima progovara i za njih ima Riječ koju oni trebaju prenijeti drugima, rekao je mons. Radoš te u nastavku zaželio korisnicima da ova godina bude puna blagoslova – da znate blagosloviti Boga za ovu kuću koja je vaš dom…da znate zahvaliti za svoje ukućane koji su možda negdje jako daleko, da znate zahvaliti za svoje susjede, cimere, za onoga s kim pijete kavu, tko vam kaže ’hvaljen Isus', tko vam pokloni malo vremena, da znate zahvaliti Bogu za ove divne ljude koji vam služe. Znate, nije jednostavno služiti. Imaju oni i svoju kuću, i svoje poteškoće, i svoje probleme. Ali ovdje kad dolaze, kada vama služe, neka vaša prva riječ bude zahvala njima i Bogu. Vjerujte, naprosto ćete njima otvoriti prostor da vam više mogu služiti, da mogu služiti sa srcem, da mogu poći s ovoga mjesta umorni u tijelu jer su cijeli dan radili, ali da budu osvježeni duhom jer znaju da su činili nešto dobro.-

Na kraju propovijedi biskup Radoš je zamolio korisnike doma da mole za djelatnike Doma i Caritasa, za biskupa, biskupiju kako bismo u svakome propoznavali Božje djelo i jedni drugima bili radost života.

Okupljene je na kraju svete mise srdačno u ime domaćina pozdravio župnik Stojko izrazivši radost zbog prvog pastirskog pohoda biskupa Radoša župi Ivanec i to upravo u Caritasovu domu, prepoznatom mjestu djelotvorne ljubavi i blizine Crkve prema starima, nemoćnima i bolesnima.

Nakon svete mise, korisnici doma pripremili su kratki prigodni glazbeno-scenski program na početku kojeg je ravnatelj ivanečkog Doma, Tomislav Jalšovec, također pozdravio sve prisutne, a posebno oca biskupa čija pastirska riječ je zasigurno ojačala i ohrabrila korisnike i djelatnike Doma da u ovom prostoru stvaraju pravo obiteljsko ozračje.

Nakon njegovog govora, korisnici doma okupljeni u pjevački zbor pod vodstvom profesorice Anke Žulić, otpjevali su nekoliko tradicijskih božićnih pjesama te, u scenskom igrokazu, aktualizirali božićno otajstvo. Spomenimo da je ovaj zbor korisnika Doma animirao svojim pjevanjem i glazbenom pratnjom i samo euharistijsko slavlje.