Varaždinka Nikolina Horvat Rabuzin s tortom "Stari grad" pobijedila na 21. Kriškim oblizekima Foto: Privatni album

Varaždinka Nikolina Horvat Rabuzin s tortom "Stari grad" pobijedila na 21. Kriškim oblizekima

Varaždinske vijesti | 23.9.2018. u 08:51h | Objavljeno u Društvo

Na najpoznatijem festivalu slastica Zagrebačke županije "Kriški oblizeki", održanom 15. rujna u mjestu Križ, kao i niz godina do sada sudjelovala je Nikolina Horvat Rabuzin, Varaždinka rodom iz Križa.

Ove godine predstavila se tortom u obliku Starog grada, najprepoznatljivijeg simbola grada Varaždina. Ispred bedema dočaran je prikaz pucnja iz topa točno u podne koji priređuje Varaždinska gradska garda, a žiri je i ove godine prepoznao njen trud te je nagradio prvim mjestom.

torta_stari_grad_-_Nikolina_Horvat_Rabuzin_-_kriski_oblizeki_2.jpg

- Poseban je osjećaj svaki puta kad iz Varaždina stižem u Križ i ugledam svoje malo rodno mjesto na brdu, pa tako i u dane kad se održavaju "Kriški oblizeki". Svake godine kada se približi vrijeme "Kriških oblizeka" ljudi me pitaju hoću li i ove godine nešto peći. S obzirom na svakodnevne obiteljske i poslovne obaveze koje odnose veliki dio vremena, obično kažem da ne znam hoću li stići sve uskladiti. Potajno uvijek znam da ću se na kraju uputiti u izradu slastice i da me sigurno čeka bar jedna, obično i više neprospavanih noći. Ipak, to su jednostavno sreća, uzbuđenje i neki pozitivan osjećaj koje osjetim svaki puta kad krenem osmišljavati neku od svojih slastica - kazala je Nikolina Horvat Rabuzin.

Pojasnila je da je sve počelo 2010. godine kada je prvi put odlučila sudjelovati na Festivalu slastica, koji je ujedno humanitarnog karaktera.

- Željela sam dati svoj doprinos dobrotvornoj priredbi za djecu, a posebno iz tog razloga jer se održava u mom rodnom kraju - rekla je ova maštovita Varaždinka i pojasnila odakle joj inspiracija za ovogodišnju slasticu.

- Pokušala sam posjetiteljima festivala dočarati atmosferu moje subotnje šetnje s obitelji perivojem Starog grada koji uvijek iznova rado posjećujem, s obzirom na to da smo se suprug i ja prije deset godina vjenčali upravo ispred zidina Starog grada - naglasila je Nikolina.

torta_stari_grad_-_Nikolina_Horvat_Rabuzin_-_kriski_oblizeki_1.jpg

- Amater sam u pripremi slastica, ali u svaku od njih unesem puno žara i ljubavi pa mi je stoga drago kad i žiri to prepozna, no ipak, najvažnije je da napravimo nešto lijepo za djecu! – zaključuje Nikolina.

"Kriški oblizeki" je manifestacija humanitarnog karaktera koju organizira Društvo Naša djeca Vladimir Nazor iz Križa i Zagrebačka županija, pod pokroviteljstvom internetskog magazina Oblizeki.com, književnice i novinarke Božice Brkan. Na festivalu može sudjelovati svatko tko napravi slasticu te ju s recepturom dostavi u jutarnjim satima na mjesto održavanja festivala. Pristigle slastice se ocjenjuju, a najbolje i najmaštovitije osvajaju nagrade za trud i umijeće. Slastice pristigle na festival moguće je i kupiti, a sredstva od prodaje slastica namijenjena su za ljepši i ugodniji život djece općine Križ.

torta_stari_grad_-_Nikolina_Horvat_Rabuzin_-_kriski_oblizeki_3.jpg