Varaždinci obilježili Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu

Napisao/la: -
Varaždinci obilježili Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu Foto: Krešimir Đurić

Varaždinska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) u srijedu je na Franjevačkom trgu prigodno obilježila Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu.

Mijelodisplastični sindrom je skupina bolesti matičnih stanica koštane srži iz kojih se stvaraju sve krvne stanice. U MDS-u zbog oštećenja matičnih stanica dolazi do nedovoljnog stvaranja zdravih i zrelih stanica krvi. Bolest može zahvatiti jednu ili više vrsta krvnih stanica, stoga se može očitovati smanjenjem broja eritrocita – stanica koje prenose kisik organima, smanjenjem broja trombocita – stanica koje pridonose zgrušavanju krvi i smanjenjem broja leukocita – stanica koje organizam štite od infekcija.

- To je jedna od rijetkih hematoloških bolesti koja se najčešće javlja u kasnijoj dobi. Riječ je o poremećaju u formiranju jedne ili više vrsta krvnih stanica. Bolest nije izlječiva, a kad se pojavi, mora se pratiti i ukoliko dođe do promjena u neki teži oblik, govorimo o akutnoj mijeloičnoj leukemiji te nažalost, u slučaju neliječenja, smrtnog ishoda. Liječenje uključuje presađivanje matičnih stanica - pojasnio je predsjednik HULL-a Dražen Vincek.

Dijagnoza se, ističu iz HULL-a, postavlja punkcijom koštane srži, a za određivanje podtipa bolesti potrebne su i druge moderne dijagnostičke metode. Bolest može biti blagog tijeka i ponekad kroz duže vrijeme ne zahtijeva nikakvo liječenje. Vrlo često bolesnici moraju primati krv da bi im se nadoknadili eritrociti ili trombociti kojih nema dovoljno. U današnje vrijeme postoje suvremeni lijekovi koji mogu bolest staviti pod kontrolu kroz duže vrijeme i lijekovi koji mogu smanjiti neželjene posljedice učestalih transfuzija. Dio bolesnika mora se liječiti kemoterapijom i postupkom presađivanja krvnih stanica, a kod manjeg broja bolesnika MDS može prijeći u akutnu leukemiju, ozbiljnu bolest, koja se može uspješno liječiti. Iako se bolest najčešće javlja kod starijih ljudi, od nje mogu oboljeti i mlađe osobe.

Uzrok za nastajanje MDS-a većinom nije poznat. Kod manjeg broja oboljelih moguće je da je MDS povezan s jakom izloženošću kemikalijama, na primjer nekim otapalima ili pesticidima. MDS može nastati i kao posljedica liječenja malignih neoplazmi citostaticima ili zračenjem s ionizirajućim zrakama. Ovo je takozvani sekundarni ili liječenjem prouzročeni MDS. Poznato je da bolesnici koji su liječeni zbog karcinoma dojke, testisa, Hodgkinove bolesti i ne-Hodgkinova limfoma imaju povećan rizik za razvijanje MDS-a i 10 godina nakon završetka liječenja. Sekundarni MDS može se razviti kod bolesnika nakon transplantacije solidnog organa, a dovodi se u vezu s imunosupresivnom terapijom.

- Nema dovoljno dokaza o utjecaju pušenja na razvoj MDS-a, ali poznato je da je rizik za razvoj akutne mijeloične leukemije 1,6 puta veći kod pušača nego nepušača - napomenuo je Vincek i dodao kako nema podataka o broju oboljelih u Varaždinskoj županiji, jer ljudi često ni ne znaju da su bolesni.

- Naime, simptomi se često miješaju s drugim bolestima. Simptomi uključuju umor, malaksalost, znojenje i slično. Usto, uglavnom je riječ o starijim osobama pa se simptomi mogu podvoditi pod komorbiditete, odnosno bolesti od kojih već boluju - istaknuo je Vincek.

Stoga se obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu građane želi upozoriti na ovu bolest kako bi je što ranije otkrili i počeli s liječenjem.

hull-Svjetski_dan_svjesnosti_o_mijelodisplasticnom_sindromu_Varazdin_2.JPG

hull-Svjetski_dan_svjesnosti_o_mijelodisplasticnom_sindromu_Varazdin_3.JPG

hull-Svjetski_dan_svjesnosti_o_mijelodisplasticnom_sindromu_Varazdin_4.JPG

hull-Svjetski_dan_svjesnosti_o_mijelodisplasticnom_sindromu_Varazdin_5.JPG

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.