Varaždince u šetnji gradom pozdravljaju "Morska djevica", "Železni čovek" i kornjača – znate li što oni predstavljaju? Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Varaždince u šetnji gradom pozdravljaju "Morska djevica", "Železni čovek" i kornjača – znate li što oni predstavljaju?

VV | 10.5.2021. u 17:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinci s ponosom ističu da su Varaždinci, bilo to zbog povijesnih temelja i bogate kulturne tradicije na kojima je stasao naš grad ili zbog vizualne uređenosti grada koju zamjećuju i drugi koji dolaze u naš grad. Naravno, samo ako zažmirimo i ignoriramo sve više prostora i objekata koji zjape prazni u centru grada, ali i šire, te ekološku katastrofu koja pozdravlja već na samom ulazu u grad.

Kako god, lijepo je biti ponosan na svoj grad, a kako bismo se još više mogli dičiti Varaždinom, nije na odmet da upoznamo neke zanimljive detalje iz njegove bogate prošlosti, jer upravo takvi mali detalji sačinjavaju identitet grada i njegovih stanovnika.

Prolazeći svakodnevno gradskom jezgrom malo je onih koji do sada nisu uočili dvorepu sirenu koja privlači poglede prolaznika iznad trgovine Kraš na korzu, "Železnog čoveka" na uglu zgrade u neposrednoj blizini Fakulteta organizacije i informatike ili pak metalnu kornjaču u Dućanskoj ulici, dok u Ulici Ivana Padovca na vjetru leluja metalna potkova.

Sve to dio je nekadašnje bogate obrtničke baštine grada kada su obrtnici radi pružanja međusobne pomoći, zaštite od konkurencije i određivanja pravila poslovanja bili povezani u cehove s čitavim nizom strogih pravila. Iznad ulaza u njihovu obrtničku radnju obavezno se nalazio cimer – reklamna ploča, odnosno figura koja je označavala obrtničku djelatnost. Reklamne ploče i danas se nalaze ispred obrtničkih radnji, a na njima je napisan naziv radnje i svi potrebni podaci. Za razliku od današnjih, nekada su reklamne ploče izgledale upravo kao naša sirena, kornjača ili pak 'železni čovek'. Svojim su figurativnim jezikom bili razumljivi svima - pismenim i nepismenim, kojih je u prošlosti bilo u velikom broju.

Nije teško zamisliti varaždinske ulice ispunjene brojnim cimerima od kojih se neki danas čuvaju u Gradskom muzeju Varaždin, dok su replike izrađene samo za ove koje ovdje spominjamo i koji danas nenametljivo krase našu gradsku jezgru, pozdravljaju prolaznike i pričaju svoju priču.

Dvorepa sirena, odnosno "Morska djevica" koja danas krasi ulaz u trgovinu Kraš na Trgu kralja Tomislava smještena je na autentičnom mjestu kao i nekada, dok originalnu verziju možete vidjeti u Gradskom muzeju Varaždin...

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u