Varaždin se priključuje akciji "Zasadi drvo, ne budi panj" Foto: Grad Varaždin

Varaždin se priključuje akciji "Zasadi drvo, ne budi panj"

Varaždinske vijesti | 10.10.2019. u 19:05h | Objavljeno u Društvo

Danas je u Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare povodom predstavljanja nacionalne akcije kolektivne sadnje drveća "Zasadi drvo, ne budi panj". Konferenciji je, uz pokretačice ove građanske inicijative, osnivačicu Mateju Anđelinu Kramar i suorganizatorice Martinu Rožić i Jelenu Sambolec, prisustvovao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove diljem Hrvatske da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave, na privatnim i javnim površinama, od 25. do 27. listopada ove godine, zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih sredina.

Inicijativu je putem Facebook grupe nedavno pokrenula Varaždinka Mateja Anđelina Kramar te u kratkom roku privukla mnoštvo zainteresiranih sudionika čiji broj neprestano raste. Akciji se priključio velik broj hrvatskih gradova, a među prvima koji su prepoznali važnost inicijative bio je Grad Varaždin.

Gradonačelnik je zahvalio i čestitao pokretačima akcije na ideji i na organizaciji, istaknuvši kako je Grad ove godine posadio stotinjak stabala i kako se sadnja nastavlja ovih dana, što se odlično poklopilo s akcijom "Zasadi drvo, ne budi panj".

- Ovo je jedna sjajna akcija koja je krenula iz Varaždina, od naše Varaždinke, a sada je pokrila cijelu Hrvatsku. Svi o tome govore, svi se uključuju, od državnih tvrtki, ministarstva, gradova i županija. To je odlična ideja koja je doslovno naišla na plodno tlo i urodit će s na tisuće i tisuće novih stabala diljem Hrvatske. Uvijek premalo činimo, u svijetu je deforestizacija uzela maha, sve je manje obradivih površina, sve je manje drveća. No, upravo ovakvim akcijama zajedno možemo to nadomjestiti. Grad Varaždin i inače ima svoje aktivnosti po tom pitanju. Gradska tvrtka Parkovi provodi odličan projekt poklanjanja drveća „Jer volimo zeleno“, kroz kojeg su naši građani posadili i nekome poklonili već osamdesetak drveća. Nastavljamo i sa sadnjom stabala u Varaždinu. Grad će svim vrtićima, osnovnim školama, ali i na javnim površinama, posaditi stabla. Varaždin je i inače grad koji je poznat po zelenim površinama, parkovima, kojih nikad nije dosta i svi zajedno možemo još više učiniti. Zato pozivam građane da se priključe akciji i zasade drvo - rekao je Čehok napomenuvši da su svi pojedinci koji žele pomoći u ozelenjivanju grada uvijek dobrodošli za suradnju.

sadnja_drveca_1.JPG