Varaždin obilježio Nacionalni tjedan dojenja: Dojenje je dobro i za djecu i za majke Foto: Krešimir Đurić

Varaždin obilježio Nacionalni tjedan dojenja: Dojenje je dobro i za djecu i za majke

| 4.10.2017. u 13:16h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije prvi tjedan u listopadu već tradicionalno obilježavaju Nacionalni tjedan dojenja. Ove se godine obilježavanje održava pod sloganom "Podržimo dojenje zajedno", a okupljanje je, nakon jučerašnjeg u Ludbregu, danas održano i na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

- Upravo je zajedništvo majki, društvene zajednice i zdravstvenih djelatnika važno za uspješnost dojenja. Među zdravstvenim djelatnicima, istaknutu i važnu ulogu imaju patronažne sestre koje, nakon otpusta iz rodilišta, posjećuju majke i novorođenčad u kućnim uvjetima - naglasila je Marina Golek Mikulić, dipl. med. sestra, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra županijskog Doma zdravlja.

Govoreći o dobrobitima dojenja, Golek Mikulić naglasila je kako je dojenje prirodno i donosi brojne prednosti za dijete i za majku.

- Tu nije riječ samo o načinu prehrane, već i o uspostavi emocionalne povezanosti i imunološke zaštite. Dojenje je ekonomično, besplatno i praktično, naime, mlijeko je uvijek idealne temperature. Pojedina istraživanja su pokazala da su dojena djeca u kasnijoj dobi manje sklona obolijevanju od crijevnih, probavnih bolesti, alergoloških bolesti, da su inteligentnija i emocionalno stabilnija te da imaju manje karijesa. Dojenje ima brojne prednosti i za majke. Istraživanja su pokazala da majke koje su duže dojile u kasnijoj dobi rijeđe obolijevaju od karcinoma maternice i jajnika, nakon porođaja brže vraćaju predporođajnu težinu, a maternica se brže vraća u prvotni položaj - pojasnila je Golek Mikulić.

Sve više majki postaje svjesno važnosti dojenja pa je, ističe glavna sestra Doma zdravlja, trend dojenja u povećanju i svake se godine bilježi lagani porast.

- Iako smo u odnosu na susjedne zemlje - Srbiju, Bosnu i Hercegovinu pa čak i Sloveniju, u prednosti, još uvijek smo zemlja s niskom stopom dojenja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj dojenje kao prvi izbor izabire i prakticira do dva mjeseca starosti djeteta 78 posto majki. Kasnije, do polovice godine, taj postotak pada na oko 65 posto, što je ipak puno jer u tom se razdoblju kreće s dohranom i drago nam je čuti da dosta majki i dalje doji. Međutim, majke se sve ranije vraćaju na posao te prekidaju s dojenjem - kazala je Golek Mikulić.

Mladim majkama uvijek su spremne pomoći patronažne sestre koje obavljaju preventivnu djelatnost i imaju edukativnu i informativnu funkciju putem individualnih kućnih posjeta, a patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županija i na nacionalnoj su razini prepoznate kao izuzetno aktivne u grupnom načinu rada.

- Na području naše županije trudničke tečajeve provodimo na ukupno pet lokacija (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof, Ivanec i Lepoglava) tako da već i tijekom trudnoće majke pripremamo za dojenje i sve što ih čeka nakon poroda. Vodimo i 11 grupa za potporu dojenja, gdje majke razmjenjuju informacije i iskustva te se druže. Ove su grupe važne i zbog suvremenog načina života. Ranije su, naime, obitelji bile multigeneracijske i te su se informacije prenosile s koljena na koljeno. Danas su mlade obitelji samostalne te su ovakve grupe vrlo korisne - istaknula je Golek Mikulić, uz napomenu da su popisi trudničkih tečajeva i grupa za potporu dojenja dostupni na internetskoj stranici Doma zdravlja i na ulazu u Dom zdravlja, a patronažne sestre su dostupne na brojeve mobitela koji su tamo navedeni.

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja sutra, 5. listopada, održat će se i u Novom Marofu, od 10 do 12 sati u prostoru Kulturnog centra "Ivan Rabuzin".

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_02.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_03.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_04.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_05.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_06.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_07.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_08.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_01.JPG