Uskoro počinje izgradnja spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU varaždinske

Varaždinske vijesti | 20.12.2020. u 18:14h | Objavljeno u Društvo

Prije 20 godina, na dan 18. prosinca, osnovana je Udruga specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin. Kako ističu iz udruge, svečanost obilježavanja godišnjice nisu planirali zbog izuzetno teške epidemiološke situacije koja je posebice pogodila područje Varaždinske županije.

Ipak, na 20. obljetnicu osnutka udruge, u Zagrebu je potpisan ugovor s Ministarstvom hrvatskih branitelja o potpori izgradnji spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU Varaždin. Ministarstvo će projekt poduprijeti sa 150.000 kuna, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora i s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Udruga SJP „Roda“ Varaždin formalni je nositelj natječajne dokumentacije i provođenja projekta prema Ministarstvu hrvatskih branitelja, a provodi ga s Policijskom upravom varaždinskom u partnerskom odnosu s Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Varaždin, Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Varaždinske županije i Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije.

Spomen obilježje za poginule i nestale policajce PU Varaždin u Domovinskom ratu, za policajce koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i pripadnicima Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“, ukupno njih 37 poginulih i nestalih, gradit će se ispred Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu.

Natječaj za idejno rješenje spomen obilježja je proveden s Društvom arhitekata Varaždin, a izabrano je rješenje tima Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić. Nit vodilja je bila izrada interaktivnog spomenika, u ovom slučaju spomen-ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policijske službenike.

Ukupna vrijednost projekta je oko 480.000 kuna.

Iz Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji projekta, od ministarstava branitelja i unutarnjih poslova do Varaždinske i Međimurske županije, gradova i općina. Zahvaljuju i svom članu i ratnom pripadniku postrojbe, aktualnom saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je s vodstvom udruge koordinirao provođenje aktivnosti u projektu izgradnje spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU Varaždin.

Također, dodaju kako će se iduće godine obilježiti 30. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin.

spomen_obiljezje_pu_varazdinska_prosinac_2020_3.jpg

spomen_obiljezje_pu_varazdinska_prosinac_2020_2.jpg

spomen_obiljezje_pu_varazdinska_prosinac_2020_1.jpg