UDVDR Ivanec: U izazovnoj i teškoj 2020. provedeni gotovo svi planirani programi

VV | 6.1.2021. u 10:30h | Objavljeno u Društvo

Usprkos iznimno teškoj godini za sve u Hrvatskoj, obilježenoj pandemijom koronavirusa, te potresima u Zagrebu i na Banovini, ivanečki Ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata proveo je veliku većinu planiranih programa.

U vremenima kakva se ne pamte još od doba Domovinskog rata, ivanečki dragovoljci i veterani sudjelovali su na više od 80 događanja vezanih uz sjećanja na poginule i preminule kolege, te očuvanju uspomena na najslavnije dane novije hrvatske povijesti.

Financijski stabilnost važna za uspješan rad

Zbog navedene situacije neke su institucije bile primorane obustaviti natječaje na koje se (i) Ogranak prijavio, no usprkos tome uspjelo se prikupiti dovoljno sredstava koja su omogućila kvalitetnu provedbu programa.

U tome su ogromnu veliku ulogu odigrali članovi udruge, koji su uplatili 167 godišnjih članarina, jednako kao i osobnim angažmanom, a velika pomoć primljena je i od dugogodišnjih sponzora i donatora, te udruga građana i institucija s kojima se surađivalo tijekom godine.

Suradnja s udrugama građana i državnim institucijama značajno doprinijela realizaciji programa

Tako je nastavljena suradnja s Udrugom tjelesnih invalida ILO Ivanec, Planinarskim klubom Ivanec, Ženskim odbojkaškim klubom Ivanec, Udrugom Pčelara Čmalico Bednja, Športsko-ribolovnim društvom Ivanec, Centrom za socijalnu skrb Ivanec, Policijskom postajom Ivanec, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Gačice, Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec, Udrugom građana Prigorec, župom Ivanec i još nekima.

I suradnja s braniteljskim udrugama, prije svih s HVIDR-a Ivanec, potom s onima koje djeluju u sklopu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije, pa s Udrugom veterana 7. GBR Puma ili Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995, također je značajno doprinijela provedbi programa.

Glavni programi – sjećanja na poginule i umrle kolege

Uz odavanje počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na njihovim posljednjim počivalištima, većina opsežnijih manifestacija posvećena je upravo sjećanju na njih, tako su i ove godine organizirani memorijali diljem ivanečkog područja, pa i šire.

Najveći projekt bili su dani sjećanja na Vukovar, u sklopu kojih je održan veliki memorijal u Kamenici i Žarovnici, počast žrtvama odana je i na spomen-lokalitetima Istočne Slavonije i Srijema (Aljmaš, Borovo, Bogdanovci, Vukovar, Tovarnik, Ilok), a u dane najveće tragedije, s punim ih se pijetetom prisjetilo na komemoracijama u Lepoglavi, Kamenici i Ivancu.

Počast stradalima u Domovinskom ratu odana je i u zapadnoj Slavoniji, kod spomen obilježja u Novskoj, Lipiku i Pakracu.

Isto tako, obilježavale su se i obljetnice vezane uz Domovinski rat, poput sjećanja na „Krvavi Uskrs“, VRO „Bljesak“ ili „Oluja“ (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja).

Psihološka stabilnost hrvatskih branitelja

Niti prošle godine nisu izostala tradicionalna druženja i sportski susreti bilo među braniteljima, bilo sa širom društvenom zajednicom, u svrhu rehabilitacije i što snažnije stabilizacije psihološkog stanja hrvatskih branitelja. Pa se tako sudjelovalo na Hodočašću  u Međugorje, kojeg je, uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja, organizirala Podružnica Varaždinske županije, održani su 3. Sportski susreti s članovima Udruge tjelesnih invalida ILO Ivanec, kao i 25. sportski susreti dragovoljaca i veterana.

S mještanima Prigorca održan je memorijal sjećanja na Josipa Magaša na kojemu su se održala natjecanja u belotu i pikadu, a na prigodnom, uvjetima prilagođenom natjecanju, u suradnji sa Područnom školom u Prigorcu, izabrani su najgimnastičari, najcrtači, najmatematičari i najspretniji, te nagrađeni talenti djece

Humanitarna djelatnost – zaštitni znak ivanečkih dragovoljaca i veterana

Ponovno se proveo veliki broj humanitarnih akcija, od kojih ističemo onu u suradnji s UDVDR Ogranak Maruševec, u kojoj su prikupljena financijska sredstva kojima su kupljena invalidska kolica za Posudionicu medicinskih pomagala, a volontiralo se u Crvenom križu Ivanec na podjeli Uskrsnih paketa potrebitima, u vremenu prvog 'lockdowna“.

Nadalje, u suradnji s Udrugom veterana 7. GBR Puma i Crvenim križem Varaždinske županije uručeni su paketi s prehrambenim potrepštinama i školskom priboru hrvatskim braniteljima u potrebi i njihovoj djeci, a u koordinaciji i suradnji s Podružnicom i humanitarni odjelom UDVDR RH, trima studenticama, djeci članova udruge, darovana su prijenosna računala.

Humanitarna akcija za pomoć potresom pogođenoj Baniji, u suradnji sa svim Ograncima Podružnice Varaždinske županije, provedena je neposredno nakon tog tragičnog događaja, a i 2021. godina je započela humanitarno. Naime, ivanečki dragovoljci i veterani donirali su osobna financijska sredstva, te kupili građevinski materijal, koji je u velikoj koordiniranoj akciji u kojoj je sudjelovalo nekoliko udruga i poduzeća, građanki i građana šireg područja, pomoć dostavljena u mjesto Slana kod Petrinje.

U humanitarnu djelatnost možemo ubrojiti i potpisivanje ugovora s Cvjećarskim obrtom IRIS, Ivanec, te Trgovinama CHIBO Ivanec, temeljem kojega članovi udruge ostvaruju popuste kod kupovina u tim poslovnim subjektima. Podsjećamo, popuste kod kupovina članovi Ogranka od ranije ostvaruju u Očnom centru Ivanec i na benzinskoj crpki Adria Oil.

Uređuje se braniteljski prostor

Za zajednički braniteljski prostor u tzv. 'Braniteljskoj zgradi' je, zahvaljujući donatorima, kupljen frižider, a ove je godine u planu njegovo dodatno uređenje i stavljanje u punu funkciju, kako bi bio dostupan hrvatskim braniteljima i građanima zainteresiranim za praćenje aktivnosti udruge.

Obnavlja se i prostor tajništva u zgradi Crvenog križa, koji je od Varaždinske županije dodijeljen na višegodišnje korištenje, gdje će se također intenzivirati radovi ne njegovu uređenju.

Svi su programi i aktivnosti u njihovom sklopu provođeni po strogim pravilima i preporukama epidemioloških službi, uz sudjelovanje maksimalnog propisanog broja ljudi.

Predavanja u školama i promocija dokumentarnog filma prolongirana za 2021.

Ono što je, na žalost, 2020. godine izostalo su predavanja na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“, koja su se 2019. intenzivirala, mnoga od njih dogovorena i tijekom prošle godine, no zbog koronavirusa su odgođena.

Podsjećamo, edukacijski tim UDVDR Ogranak Ivanec izradio je elaborat po kojemu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo odobrenje da se mogu obavljati stručna predavanja po školama Varaždinske županije.

2020. godine je, iz nekoliko puta navedenih razloga, izostala promocija dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ koji govori o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu, a koji je sniman diljem Hrvatske 2019. No i ona je samo prolongirana.

Naime, nakon što je gotovo kompletan posao napravljen lani, tijekom mjeseca siječnja će se u prostoru braniteljske zgrade film završno pregledavati i analizirati kako bi bio spreman za promociju, koja je planirana za početak travnja.

Programe su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Ivanec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Varaždinska županija, Općine Donja Voća i Klenovnik, a najveći dio ih je organiziran je i proveden u suradnji s HVIDR-om Ivanec.

U ivanečkom Ogranku dragovoljaca i veterana, kao i svi drugi, nadaju se boljoj 2021. godini, u kojoj će, uz obilježavanje sjećanja na poginule i umrle kolege i obljetnica iz Domovinskog rata, fokus biti na nastavku promocije vrijednosti Domovinskog rata u školama među djecom, ali i među odraslom populacijom.