Udruga vinogradara, vinara i voćara Klopotec zahvalila Gradu Lepoglavi na potpori Foto: Grad Lepoglava

Udruga vinogradara, vinara i voćara Klopotec zahvalila Gradu Lepoglavi na potpori

Varaždinske vijesti | 1.3.2019. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

- Vinogradarstvo i proizvodnja vina jedan je od potencijala razvoja Grada Lepoglave koji svojim projektima i programima razvija infrastrukturu koja omogućava da se taj potencijal iskoristi - istaknuo je gradonačelnik Grada LepoglaveMarijan Škvarić na Skupštini Udruge vinogradara, vinara i voćara Klopotec, održanoj proteklog vikenda u Lepoglavi.

A da je potencijal velik govore i rezultati tijekom Skupštine provedenog internog ocjenjivanja vina na kojem je dodijeljeno sedam zlatnih te 36 srebrnih i 28 brončanih medalja za kvalitetu. Na žalost, i vinogradima na području Grada Lepoglave prijeti Zlatna žutica što je istaknuto tijekom održanog stručnog predavanja na kojem su vinogradari pozvani da se još aktivnije uključe u njeno suzbijanje.

U tome će im pomoći i Grad Lepoglava, poručio je gradonačelnik Škvarić najavivši da će Grad financirati nabavku žutih ljepljivih ploča kojima se evidentira prisutnost američkog cvrčka, prijenosnika ove opasne bolesti. Također, pozvao je vinogradare da komunalnom redarstvu Grada Lepoglave prijave zapuštene površine u blizini vinograda kako bi se, u okviru zakonskih mjera, utjecalo na vlasnike tih površina da ih očiste.

U radnom dijelu Skupštine, predsjednik Udruge, Tonko Županić izvijestio je o provedenim aktivnostima u proteklom razdoblju. Naglasio je pri tom da je tijekom 2018. godine uspješno organizirana izložba vina 10. Susreti vina z bregov te stručna putovanja na kojima su članovi Udruge posjetili druge proizvođače vina. I protekle su godine, u organizaciji Udruge, obilježeni važni vinogradarski datumi poput Martinja.

S obzirom na da je Udruga obilježila 10 godina postojanja dodijeljena su ovom prigodom priznanja članovima Udruge koji su sudjelovali u njenom osnivanju te u njenom radu u proteklom desetljeću. Za pruženu pomoć i podršku radu Udruge dodijeljeno je priznanje i Gradu Lepoglavi. Primio ga je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je Skupštini nazočio zajedno sa svojim zamjenikom, Hrvojem Kovačem.

Označeno u