Udruga Specijalna jedinica policije PU varaždinske "Rode" obilježila godišnjicu osnutka postrojbe

vv | 18.3.2020. u 14:14h | Objavljeno u Društvo

Kod Križa branitelja na gradskome groblju u Varaždinu članovi Udruge Specijalne jedinice policije PU Varaždinske "Roda" predvođeni predsjednikom Udruge Draženom Vitezom, polaganjem vijenca i molitvom obilježili su 29. godišnjicu svog osnutka. Iako je godišnjica trebala biti obilježena i svečanom sjednicom, zbog epidemije izazvane koronavirusom, otkazane su sve protokolarne aktivnosti pa tako i spomenuto obilježavanje.

180320_groblje_rode_3_Medium.JPG

Počast poginulim pripadnicima Roda, te svim poginulim braniteljima odao je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, zapalivši svijeću kao trajni znak poštovanja i zahvalnosti onima koji su svoje živote utkali u temelje neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

Naime, na današnji dan, 1991. godine utemeljena je Specijalna jedinica policije policijske uprave Varaždin u kojoj su bili najbolji hrvatski sinovi s područja Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine. Odmah je formiran zapovjednički kadar u jedinici, koji uz pomoć rukovodstva Policijske uprave, priprema i provodi ustroj, pronalazi smještaj jedinici, te nabavlja opremu za pripadnike jedinice. Cjelokupni sastav jedinice, koji je u početku imao snagu jednog ojačanog voda, smješten je u prostore Policijske stanice Čakovec. U tom trenutku u Čakovečkoj su policijskoj postaji bili najbolji uvjeti smještaja i rada, pa je provođenje redovnih zadaća i obuke započelo odmah idućeg mjeseca.

Specijalna jedinica policije „Roda" u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u oslobađanju Republike Hrvatske. Osim značajnog doprinosa u oslobođenju grada Varaždina, jedinica je sudjelovala u oslobađanju prostora diljem lijepe naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu kod proboja u Vukovar, te provela niz godina na Velebitu. Brojne pohvale, priznanja i odlikovanja ukazuju na hrabrost, sposobnost i obučenost ove jedinice, kao i na zajedništvo, poštovanje i organiziranost njezinih pripadnika.

- Danas je 29 godina otkada je jedinica formirana. Nažalost, zbog korona virusa morali smo otkazati svečanost koju smo pripremali kako bi to obilježili, ali naše mrtve nećemo nikada zaboraviti i brigu o onome što su dali za Hrvatsku. Na nama je da se uvijek sjećamo i pohodimo groblja, položimo vijence i da im odamo počast – rekao je predsjednik Udruge Dražen Vitez.

Označeno u