Učenici II., III., IV. i VI. osnovne škole Varaždin na Festivali tikvi prezentirali plodove svojih školskih vrtova Foto: Udruga Gredica

Učenici II., III., IV. i VI. osnovne škole Varaždin na Festivali tikvi prezentirali plodove svojih školskih vrtova

| 30.10.2019. u 16:20h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 26. listopada na varaždinskoj Gradskoj tržnici učenici II., III., IV. i VI. osnovne škole Varaždin, su u sklopu 7. Festivala tikvi izložili tikve i drugo povrće koje su uzgojili protekle vrtlarske sezone, u sklopu projekta Mali vrt za održivo sutra!.

Gradska tržnica Varaždin je za tu priliku Udruzi Gredica i školama besplatno ustupila dva štanda kako bi im pomogla da prezentiraju svoj rad. Učenici II. osnovne škole Varaždin prezentirali su i rad svoje školska zadruge “za Druga” te su na plac donijeli proizvode koje zadruga izrađuje poput jastučića punjenih lavandom i platnenih vrećica.  Sa svojim se proizvodima predstavila i VI. osnovna škola Varaždin iz koje su na plac donijeli pekmez od buče i jabuka koji su učenici skuhali na satu domaćinstva od buča iz školskog vrta. Pekmez su degustirali i brojni posjetitelji varaždinskog placa te su sa zadovoljstvom uzimali recepte koje su im učenici pripremili. 

Festival_tikvi_foto_10.jpg

Učenici IV. osnovne škole Varaždin ponosno su predstavili svoje školske kuharice koje su u potpunosti nastale kao rad djece na produženom boravku. Djeca su sudjelovala u izradi recepata, kuharicu su napisali i ilustrirali, a kao inspiracija za recepte poslužilo im je brojno voće i povrće koje su sami uzgojili. Posjetitelje na placu kuharica je oduševila. Učenici III. osnovne škole Varaždin na plac su došli u velikom broju i puni entuzijazma. S velikom su radošću posjetiteljima pričali o svojem školskom vrtu te prezentirali plodove i proizvode škola.

S učenicima IV. osnovne škole “trećaši” su odradili radionicu sijanja u čašice za djecu koja su s roditeljima došla u subotu na plac. Za sve naše vrijedne dječje volontere i sudionike radionica osigurali smo majice s logom projekta, koje su ponosno nosili, a potom ponijeli kući. Odraslim posjetiteljima zainteresiranima za štand, podijelili su letke s osnovnim informacijama o projektu i platnene vrećice s logom projekta, ali i ekološko sjeme koje su učenici marljivo skupili na svojim školskim vrtovima.

Festival_tikvi_foto_17.jpg

Posjetitelji su bili puni riječi hvale za mališane koji su im radosno pričali o svojim školskim vrtovima te o svemu što su radili i naučili kroz rad u vrtu. Izlaganje na varaždinskom placu je dio projekta Mali vrt za održivo sutra!, koje Udruga Gredica provodi u partnerstvu s II., III., IV. i VI. osnovnom školom Varaždin, a u sklopu kojeg su učenici osnovali razredne gredice te uzgajali vlastito povrće prema ekološkim načelima.

Projekt se provodi od 29. 2. 2019. do 1. 3. 2020., a korisnici projekta su učenici nižih razreda osnovnih škola, učitelji i zaposlenici škola partnera te zaposlenici Udruge Gredica. Financiran je sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji provodi i sufinancira Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske je vrijedan ukupno 347.910 kuna, od čega bespovratna sredstva Ureda za udruge Vlade RH iznose 313.119 kuna dok preostali iznos od 35.000 kuna sufinancira Grad Varaždin.

Festival_tikvi_foto_13.jpg

U sklopu projekta učenicima je omogućeno da sadržaj iz kurikuluma Prirode i društva usvajaju na aktivan način uzgajanjem voća i povrća na vlastitim gredicama na ekološki način. Na taj način djeca su dobila priliku da na terenu aktivno i iskustveno uče o sadržajima važnima za racionalno korištenje prirodnih resursa, ali i poboljšanje kvalitete njihovih života.

U projektu sudjeluje više od 500 učenika nižih razreda iz četiri varaždinske osnovne škole.

Festival_tikvi_foto_19.jpg