U Varaždinu počeo festival animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI Foto: Ilustracija/VAFI & RAFI Facebook

U Varaždinu počeo festival animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI

VV/J.M. | 2.6.2020. u 14:05h | Objavljeno u Društvo

Otvorenjem izložbe "Studentski bubregi" Morane Bunić, Karle Skok i Katarine Zidar, studentica animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u Varaždinu je jučer počeo Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI i RAFI, prva manifestacija u Varaždinu koja nakon epidemije koronavirusa, ima službeno otvorenje uz publiku. Program ovogodišnjeg festivala koji će od 1. do 7. lipnja biti održan u Varaždinu, a ujesen i u Rijeci predstavljen je prošli tjedan u Gradskoj vijećnici.

Na RTL kockici

Za prvi dio Festivala organizatori su najavili televizijske emisije u kojima će biti prikazani animirani filmovi koji se natječu za statuu Vafi, pa će svi koji žele emisije sa službenim projekcijama moći pogledati od 4. do 7. lipnja na RTL kockici i to u jutarnjem terminu u 11 sati te popodnevnom u 15.30 sati, a nakon toga će emisije biti dostupne i na platformi RTL Play.

- Zahvaljujući dobroj suradnji VAFI i RAFI festival će biti emitiran i na Varaždinskoj televiziji, na kanalu MagicNET-a i na kanalu Prve školske televizije – najavio je Hrvoje Selec, direktor Festivala, dodavši kako će sličan program biti emitiran i putem Kanala Ri, u suradnji s Art kinom iz Rijeke.

Selec je također istaknuo kako su ovakav način realizacije Festivala pohvalile predstavnice Fresh Film Festivala Ciarda Tobin i Jayne Foley, festivala koji se održava u Irskoj, koja je zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala.

- Predstavnice irskog festivala planiraju sredinom lipnja prikazati dio filmova i reportaža u Irskoj i time nastaviti suradnju između ova dva festivala - otkrio je Selec.

Selekciju filmova u VAFI sekciji su napravili Jasenka Ježovita-Mlinarić i Slave Lukarov, a u RAFI sekciji Dubravka Kalinić Lebinec, Ana Sever i Barbara Zupičić. O dobitnicima statua u VAFI sekciji odlučit će stručni žiri kojeg uz predsjednika Veljka Popovića, nagrađivanog animatora iz Splita, čine i Maya Yonesho, animatorica iz Japana te predstavnice irskog festivala Ciarda Tobin i Jayne Foley, a svog će favorita moći odabrati i publika koja će moći glasati na službenoj stranici Festivala – vafirafi.com.

Plavi Vafi

I ove će godine autorima filma koji najviše promiče dječja prava biti dodijeljen Plavi Vafi, a o dobitniku će odlučiti stalni žiri kojeg čine savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice Maja Flego, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatska Marina Barišić Knežević i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr.

- Nakon varaždinskog dijela festivala očekuje nas RAFI dio u Rijeci u jesen, kada će animirani filmovi koje su radili profesionalci za djecu i mlade biti prikazani u sklopu programskog pravca „Dječja kuća”, kao dio aktivnosti Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020 – najavila je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, ujedno i suosnivačica festivala animiranog filma, koja je naglasila kako će pobjednički filmovi iz obje sekcije biti na jesen prikazani i u Varaždinu, na projekcijama koje će biti besplatne i otvorene za javnost u suradnji sa suorganizatorima Festivala Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, odnosno kinom Gaj.

Označeno u