U subotu se rekordna 184 uzorka bučinih ulja natječu za titulu šampiona Foto: VV arhiva / ilustracija

U subotu se rekordna 184 uzorka bučinih ulja natječu za titulu šampiona

Varaždinske vijesti | 24.5.2019. u 16:36h | Objavljeno u Društvo

U subotu 25. svibnja u Županijskoj palači (Franjevački trg 7, Varaždin) održat će se 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe–Adria i 9. Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria organizira Međunarodnu izložbu, dok Izložbu bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske organizira zajedno s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom. Proizvođači iz četiriju država, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske, prijavili su rekordna 184 uzorka bučinih ulja koja se natječu za titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna.

Otvorenje Izložbe je u 10 sati, nakon čega slijedi predavanje te izlaganje Ocjenjivačke komisije, a vrhunac će biti u 11.30 sati kada će biti proglašena najbolja ulja te dodijeljene diplome i priznanja. U 12 sati će svi zainteresirani moći probati i usporediti sva bučina ulja pristigla na izložbe.

Već od 9 sati ispred Županijske palače počinje program za posjetitelje, koji će na više od 20 izložbeno-prodajnih štandova moći kupiti ulje i druge proizvode. Četvorica vrhunskih kuhara - Damir Crleni, Marin Pozder, Marin Sambolek i Ivan Tomas - priredit će kulinarski show "Varaždinsko bučino ulje". Zanimljiv program priređuje i Udruga Hajdina, a Dječji vrtić Zeko radionicu na temu Bučina koštica.

PROGRAM

Županijska palača, Franjevački trg 7, Varaždin

10.00 - Otvorenje Izložbe
10.20 – Predavanje - dr. sc. Sandra Balbino, Prehrambeno biotehnološki fakultet
11.00 - Interpretacija rezultata ocjenjivanja – Bioinstitut d.o.o. Čakovec
11.30 - Proglašenje najboljih ulja, dodjela diploma i priznanja
12.00 - Degustacija bučinog ulja

POPRATNI SADRŽAJ

Od 9 sati:
- izložbeno-prodajni štandovi ispred Županijske palače
- Kulinarski show: Damir Crleni - predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza; Marin Pozder - restoran Bedem, Varaždin; Marin Sambolek - restoran hotela Turist; Ivan Tomas - restoran Fontana Crnković
- Udruga Hajdina: prezentacija pripreme Kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine, kuhanje ulja na starinski način, prezentacija izrade koščičjaka "uživo", heklanje i vezenje motiva tikve na licu mjesta
- Dječji Vrtić Zeko: radionica na temu Bučina koštica