U skopu Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki svi u – Arboretum Opeka

Varaždinske vijesti | 15.5.2018. u 19:51h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Od danas, 14. svibnja, pa sve do petka, 18. svibnja, obilježit će se 8. nacionalni Tjedan botaničkih vrtova, arbotretuma i botaničkih zbirki.

Varaždinska županija od samog je početka obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki putem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i Srednje škole „Arboretum Opeka“ uključena u njegovu organizaciju, te se na taj način pridružuje brojnim botaničkim vrtovima diljem Hrvatske u realizaciji ove zanimljive manifestacije koja potiče očuvanje hrvatske prirodne, kulturne i povijesne baštine.

- Činjenica je da je naš arboretum jedan od najvažnijih i najljepših arboretuma u Hrvatskoj. Naša prirodna baština zaslužujeda joj se posveti posebna pažnja i stavi naglasak na njezino očuvanje. Upravo iz tog razloga važna je činjenica da će Varaždinska županija prijaviti projekt Centar kompetencija u poljoprivredi (hortikultura) upravo ovdje. Ovaj projekt vrijedan je pet milijuna eura, a u sklopu kojeg se, uz glavnu funkciju škole i osnivanje Centra kompetencija iz područja hortikulture planira i obnova dvorca te arboretuma Opeka. Arboretum je naš biser i trebamo to znati iskoristiti, ali i sačuvati - naglasila je Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije.

- Županijska JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog Tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj - Arboretumu Opeka - naglasila je Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Varaždinske županije.

Cilj ovog obilježavanja je da Opeka privuče što više posjetitelja, te da se podigne razina znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni.

Koordinatorica ovog projekta je Tihana Dvorski Kralj, koja je u ime Srednje škole Arboretum Opeka Marčan pozvala sve žitelje širom Varaždinske županije da dođu u posjetu te da se pridruže radionicama.

U razdoblju od 14. do 18. svibnja širom Hrvatske odvijat će se raznovrsna besplatna događanja u vrtovima, botaničkim zbirkama i arboretumima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti...) za školsku djecu i javnost. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo je svim osnovnim i srednjim školama da posjete učenika nekom od najbližih botaničkih vrtova i arboretuma uključe u školski kurikulum, odnosno u nastavne planove i programe, te povežu s obilježavanjem 18. svibnja – Međunarodnog dana zaštite biljaka (International Plant Conservation Day) i Međunarodnog dana muzeja (International Museum Day), odnosno 15. svibnja – Međunarodnog dana obitelji (International Day of Families).

arb2

arb3

arb4

arb5

Označeno u