U sklopu akcije kolektivne sadnje drveća gradonačelnik s učenicima sadio voćke ispred škola

| 25.10.2019. u 11:24h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Kad je prije nekoliko mjeseci putem društvenih mreža Varaždinka Mateja Anđelina Kramar pokrenula akciju kolektivne sadnje drveća pod motom "Zasadi drvo, ne budi panj" vjerojatno nije ni sanjala da će se njezinoj inicijativi, praktički preko noći, odazvati gotovo cijela Hrvatska.

Mateju su isprva podržali prijatelji, ali su se ubrzo akciji priključili brojni gradovi, pa zatim Hrvatske šume, pojedine županije, škole, vrtići, firme, brojne javne ustanove i pojedinci. Kolektivna sadnja drveća planirana je za razdoblje od 25. do 27. listopada, ali su mnogi svoje sadnice počeli saditi već od sredine listopada. 

Cilj ove građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

I Grad Varaždin uključio se u akciju pa je gradonačelnik Ivan Čehok zajedno s učenicima danas sadio voćke u dvorištu 2. i 4. osnovne škole. U dvorištu škola posađene su voćne sadnice jabuke, kruške, šljive, breskve i mušmule, a sadnice je osigurao Grad Varaždin.

- Riječ je o akciji koju su pokrenule Varaždinke, koja je poteknula odavde i proširila se po cijeloj Hrvatskoj. Dobro je da se osvijesti važnost sadnje što većeg broja biljaka, voćaka i drugih stabala. Mi smo ovdje, ispred 2. osnovne škole i 4. osnovne škole, odlučili posaditi voćke i dalje krenuti s ovom akcijom. Naša je namjera u sljedeće tri godine posaditi tisuću stabala u Gradu Varaždinu, što je puno više od onoga što ova akcija promiče. Dobro je da svi zajedno, na razini cijele države, osvjestimo koliko je važno saditi novo drveće, posebice u doba kada se siječe sve više stabala. Treba saditi nova stabla i drago mi je da su se i djeca uključila jer je važno da i oni sudjeluju u ozelenjivanju ove zemlje - poručio je gradonačelnik.