OB Varaždin Foto: Krešimir Đurić

U Općoj bolnici Varaždin privremeno obustavljena mogućnost pratnje pri porodu

VV/MN | 10.9.2020. u 08:32h | Objavljeno u Društvo

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, odnosno Varaždinskoj županiji, a vezano uz COVID-19, u Općoj bolnici Varaždin s 24. kolovoza 2020. godine privremeno je obustavljena mogućnost pratnje pri porodu.

- Svjedoci smo kako u posljednje vrijeme u Hrvatskoj raste broj novooboljelih od COVID-19 virusa, a shodno tome raste i prosječna starosna dob oboljelih, kao i onih koji su na bolničkom liječenju, odnosno respiratoru. I u Varaždinskoj županiji epidemiološka situacija je narušena uzme li se u obzir kako je broj aktivnih slučajeva u posljednih mjesec dana višestruko porastao. Stoga je Povjerenstvo za bolničke infekcije Opće bolnice Varaždin donijelo Odluku kako pratnja prilikom poroda trenutno obustavljena, a sve s jednim ciljem – zaštitom najranjivijih skupina ljudi, u ovom slučaju – rodilja i njihove djece, te zdravstvenih djelatnika bolnice - uvodno je objasnio ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, te nastavio kako razumije opravdani strah rodilja.

- Ne mogu reći da nismo razmišljali koje sve mogućnostima postoje i koja bi bila najbolja za rodilju i njeno dijete, kao i za liječnike te medicinsko osoblje varaždinskog rodilišta. Međutim, kada se sagleda cjelokupna situacija, uzmu u obzir i najsitniji detalji, sa stručne strane donijeta je odluka kako je najbolje da se privremeno obustavi mogućnost pratnje pri porodu. Svjestan sam straha i neizvjesnosti rodilje koja na svijet donosi novo živo biće, i koji je opravdan i u normalnoj situaciji, a ne ovakvoj koja nas je zatekla početkom ove godine. Međutim, moram istaknuti educiranost, stručnost, ali i empatiju naših liječnika, a posebno varaždinskih primalja koje poštuju sve mjere i protokole koji su na snazi, pazeći tako na zdravlje trudnica, rodilja i novorođenčadi, ali i na svoje zdravlje. I koje će biti uz rodilju i njeno dijete, pružeći im punu podršku, ali i ono najvažnije - smirenost koja proizlazi iz njihova poziva - objasnio je Kudelić.

Također, ravnatelj Kudelić poziva na razumjevanje i strpljenje samih rodilja, ali i članova njihovih obitelji kada je u pitanju mogućnost pratnje pri porodu.

- Kao što smo u lipnju na temelju tadašnje povoljne epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, popuštanjem određenih mjera, kao i činjenici da u tom razdoblju u našoj ustanovi na bolničkom liječenju nismo imali COVID-19 pacijente, među prvim rodilištima u Hrvatskoj omogućili ponovno prisustvo pratnje pri porodu uz poštivanje svih protuepidemioloških mjera. Vjerujem da će se epidemiološka situacija popraviti te da ćemo  uskoro biti u prilici vrata varaždinskog rodilišta ponovno otvoriti i za pratnje - zaključio je ravnatelj Kudelić.