U Drugoj gimnaziji Varaždin učenicima mjerili šećer u krvi Foto: Druga gimnazija Varaždin

U Drugoj gimnaziji Varaždin učenicima mjerili šećer u krvi

V.M./Varaždinske vijesti | 14.11.2016. u 13:06h | Objavljeno u Društvo

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti, a ujedno je i dan kada se provode različite aktivnosti borbe protiv dijabetesa.

Na inicijativu dviju ravnateljica naših srednjih škola, Zdravke Grđan, ravnateljice Druge gimnazije Varaždin i Mirjane Grabar Kruljac, ravnateljice Medicinske škole Varaždin, održana je hvalevrijedna preventivna akcija u borbi protiv dijabetesa i suradnja s ciljem podizanja svijesti o zdravlju i zdravim načinima života naših srednjoškolaca.

Učenici Medicinske škole su u prostorima Druge gimnazije Varaždin mjerili vrijednosti glukoze i krvni tlak učenicima i djelatnicima Druge gimnzije. Medicinski tim vodile su profesorice Nataša Vuković, Marijana Dugi, Smiljana Furdi i Tamara Zadravec.

Akcija je trajala od 7.30 do 10. 30 sati, a na kraju mjerenja došlo se do sljedećih zaključaka: većina gimnazijalaca i djelatnika ima razinu šećera u krvi u granicama normale. Uočeno je samo par slučajeva povišene razine glukoze i jedan slučaj iznimno male razine šećera u krvi, no krvni tlak je u nešto više slučajva bio povišen.

Učenici su se direktno od učenika i stručnog medicinskog tima mogli dodatno informirati o rizicima šećerne bolesti, važnosti redovitog doručka i kretanja. Fizička aktivnost je ključna kao i izbor kvalitetnih namirnica u prehrani uz smanjenje slatkiša i brze hrane.

druga_gimnazija_varaždin_svjetski_dan_šećerne_bolesti_1.JPG

druga_gimnazija_varaždin_svjetski_dan_šećerne_bolesti_2.JPG