Tjedan upoznavanja groblja Europe: Prošećite i doznajte više o Židovskom groblju Foto: VV arhiva

Tjedan upoznavanja groblja Europe: Prošećite i doznajte više o Židovskom groblju

Varaždinske vijesti | 29.5.2019. u 16:15h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U četvrtak 30. svibnja, u sklopu manifestacije "Tjedan upoznavanja groblja Europe" koja se odvija u mnogim gradovima Hrvatske i cijele Europe, u Varaždinu će biti organizirane edukativne šetnje Židovskim grobljem.

Tog dana u dva navrata, u 14 i u 15 sati, građani će moći prošetati grobljem u pratnji povjesničara Milivoja Dretara te saznati nešto više o nastanku groblja, pogrebnim običajima, posljednjem počivalištu poznatih varaždinskih ličnosti te o obnovi groblja.

zidovsko_groblje_-_milivoj_dretar.jpg

U skladu je to s nastojanjima organizatora manifestacije Tjedan upoznavanja groblja Europe koja se održava diljem Europe tokom mjeseca svibnja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Židovsko groblje trenutno nije dostupno javnosti, no Grad Varaždin dobio je od Ministarstva kulture 70.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za grobnu kuću kako bi se u njoj uredio interpretacijski centar židovske kulture i Židovskog groblja. Također je Grad Varaždin dobio 185.000 kuna za obnovu sjevernog pročelja Sinagoge, dok je u proračunu grada za tu namjenu osigurano 900.000 kuna.

Nakon otvaranja izložbe "Židovi i Zagreb" koju je organizirala Židovska općina Zagreb i predstavnik židovske manjine Zagreb, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Grada Varaždina, te zajednički organizirane izložbe Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varaždin, nastavak je to aktivnosti posvećenih židovskoj kulturi u Varaždinu kojima se podiže svijest o njenoj važnosti za razvoj cijelog grada. Izložba "Židovi i Varaždin" otvorena je do 31. svibnja, kada će u 18 sati biti organizirano stručno vodstvo.