Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu svakako je češnjak. Moć ove biljke u narodnoj se medicini koristi već više od 5.000 godina.
Jedan od najstarijih recepata na svijetu je onaj s Tibeta, gdje je tinktura od češnjaka bila najmoćniji lijek protiv raznih bolesti, piše Zadovoljna.hr.
Tinktura od češnjaka koristi se za snižavanje kolesterola, za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma, za reguliranje krvnog tlaka, protiv astme i plućnih bolesti, za liječenje kronične upale sinusa, protiv sezonskih alergija, protiv gastritisa, kao i protiv raznih upala jer djeluje kao prirodni antibiotik.
Tinktura od češnjaka može se napraviti od dva sastojka, domaćeg češnjaka i medicinskog alkohola.
Sastojci:
- 350 g domaćeg češnjaka
- 2 dl medicinskog alkohola
Postupak:
Češnjak ogulite te ga narežite na komadiće. Staklenku s poklopcem dobro operite i prokuhajte. Kada se osuši, u nju stavite češnjak te potom alkohol. Staklenku zatvorite i spremite u hladnjak. Svaki dan je barem jednom promućkajte, ali ostavite je zatvorenu 10 dana. Nakon toga, procijedite mješavinu te je prelijte nazad u staklenku i spremite u hladnjak.
Tinktura se u obliku kapi stavlja u vodu i pije oko 15 minuta prije doručka, ručka i večere.