Tečaj ayurvedskog kuhanja u Sattva centru od 16. i 17. te 23. i 24. studenoga

Varaždinske vijesti | 14.11.2019. u 10:15h | Objavljeno u Društvo

Drevno znanje ayurvede, znanosti o životu, omogućuje nam da svoje obroke planiramo sukladno našim potrebama, našoj tjelesnoj konstituciji i godišnjem dobu, dobijemo optimalnu količinu nutrijenata i energije, te oduševimo svih naših pet osjetila.

Znati kuhati znači znati i jesti. Da bismo zadržali zdravlje trebali bismo jesti odgovarajuću vrstu hrane u odgovarajućoj količini, odgovarajućim omjerima i pripremljenu na odgovarajući način. Znanje ayurvede i ayurvedsko kuhanje nam to omogućuje i nije nimalo komplicirano. Ayurveda je drevna vedska znanost o životu i bazira se na proučavanju prirodnih zakona i njihovom poštivanju. Da bismo pripremili hranu na ayurvedski način, odnosno na način koji najviše odgovara našoj tjelesnoj konstituciji, trebamo usvojiti i razumjeti neke principe. Prema ayurvedi, sve u našem tijelu i našoj okolini je stvoreno do pet načela ili elemenata (prostor, zrak, vatra, voda, zemlja), odnosno njihovih kombinacija koje čine tri doše (vata, pita, kapha).

Naša tjelesna konstitucija je kombinacija tih doša i ovisno o onoj koja je dominantna, biramo hranu koju ćemo konzumirati. Isti elementi, odnosno doše, su prisutni, dakako, i u hrani, a naučit ćemo i načine kako pripremiti namirnice kako bismo iz njih izvukli maksimum i učinili ih najprikladnijima za konzumaciju. Pravilo je da ih učinimo što probavljivijima, da omogućimo tijelu što lakšu eliminaciju suvišnih tvari, ne remetimo naše doše i učinimo ukusnima za prste polizati.

Tečaj ayurvedskog kuhanja se u Indiji unutar Art of Living fondacije podučava proteklih desetak godina, a zadnjih godina se podučava i u Europi. Podučavaju ga osposobljeni i motivirani učitelji, u čijem znanju i ukusnoj hrani već uživa na tisuće ljudi.

Art of Living fondacija djeluje od 1981. godine, utemeljio ju je Sri Sri Ravi Shankar, indijski duhovni učitelj i mirotvorac koji neumorno putuje svijetom i širi svoju viziju društva bez nasilja i pojedinca bez stresa.

Na Tečaju ayurvedskog kuhanja imamo priliku naučiti i kušati:
 Kako pripremati cjelovit obrok koji uključuje juhu, glavno jelo, prilog, salatu i desert
 Veganske obroke koji potpuno zadovoljavaju sve potrebe našeg organizma
 Praktično znanje i tehnike potrebne za pripremu kvalitetnih obroka
 Teorijsko znanje o ayurvedi, o njenim principima i tumačenju prirodnih zakona
 Znanje o namirnicama, njihovim svojstvima i odnosima prema pojedinim došama
 Detox organizma prilikom svih dana tečaja čija je posljedica osjećaj lakoće i energiziranosti

Što nakon tečaja?
Tečaj nam omogućava da uvedemo nove zdrave navike u svoju svakodnevicu. Principi koje ovdje naučimo i tehnike kuhanja koje isprobamo, omogućuju nam da svakom receptu i namirnici pristupimo na pravilan način pa čak i onu hranu koju volimo, a isprva ne djeluje da je u skladu s ayurvedskim principima i čini se da nam ne odgovara, možemo pripremiti na zdraviji način. Za holistički pristup zdravlju preporučamo Art of Living Program sreće za smanjivanje stresa i Sri Sri Yoga tečaj za fizičku kondiciju.

Lokacija, cijena i plaćanje:
Tečaj se održava u SATTVA – centru zdravlja i sreće, Varaždinska 20 C, Beretinec (kraj Varaždina). Cijena, je 1150 kn (18-satni tečaj). Prijaviti se možete na naše kontakte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 042/350-513, 091/6000-245.

O voditelju tečaja:
Ivan Palijan se za ayurvedu zainteresirao kada se počeo baviti jogom 2008. godine. Vegetarijanac je i učitelj joge, a tečajeve ayurvedskog kuhanja vodi od 2016. godine, nakon što je završio obuku i za učitelja ayurvedskog kuhanja. Vodi Sattva – Centar zdravlja i sreće u Beretincu kraj Varaždina gdje se doselio nakon što je cijeli prethodni život proveo u Zagrebu. Više o njemu možete saznati na web stranici SATTVA centra.