Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu obilježen i u Varaždinu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Predsjednik HULL-a Dražen Vincek Predsjednik HULL-a Dražen Vincek Foto: VV arhiva

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) u nedjelju 25. listopada organizirala je obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu (World Awareness MDS Day). Varaždinska podružnica HULL-a informirala je građane na štandu postavljenom na Franjevačkom trgu u Varaždinu, u vremenu od 10 do 12 sati, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

- Mijelodisplastični sindromi (MDS) su skupina bolesti koje smanjuju sposobnost koštane srži da stvara dovoljan broj zdravih krvnih stanica. To rezultira niskim brojem krvnih stanica u krvotoku. "Mijelo" je grčka riječ, koja znači "srž", a "displastik" znači, u kontekstu MDS-a, "nenormalan izgled" - napominju iz HULL-a.

Predsjednik HULL-a Dražen Vincek pojasnio je da je riječ o rijetkoj bolesti koja se najčešće javlja kod starijih ljudi, češća je kod muškaraca, ali nažalost od nje mogu oboljeti i mlađe osobe. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 230 ljudi. Uzrok bolesti ostaje uglavnom neprepoznat, a kao mogući rizik navodi se izloženost određenim tvarima poput benzena i vrlo se često pojavljuje kao posljedica liječenja citostaticima.

Postoji MDS niskog, srednjeg i visokog rizika, koji razvija najteži oblik bolesti. Prema iskustvima i svjetskim registrima svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30 posto vjerojatnosti da će im se stanje tijekom vremena pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju. 

Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu zbog pandemije koronavirusa (SARS-CoV-2) obilježen je on-line predavanjima i prezentacijama, namijenjenima oboljelima s tom dijagnozom, zainteresiranim zdravstvenim djelatnicima, članovima obitelji i drugim pružateljima skrbi, kao i široj javnosti radi postizanja veće razine svjesnosti o hematoonkološkim bolestima. Dostupna su bila predavanja dr.sc. Inge Mandac, internist hematolog: "Iskustva u liječenju 5-azacitidinom u svakodnevnoj praksi" i "Infekcije kod bolesnika s mijelodisplastičnim sindromom (MDS-om)", psihologinje Ane Mrčić, oboljele i izliječene od mijelodisplastičnog sindroma (MDS): "Psihološki aspekti darivanja i primanja krvotvornih matičnih stanica", te priča oboljele Eme Celinić.

Cilj obilježavanja Svjetskoga dana MDS-a jest da se javnost educira i zainteresira za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja.

- Isto tako, važno je raznim akcijama obilježiti ove vrlo teške maligne bolesti i na taj način istaknuti kako oboljelima od ovih bolesti ništa ne predstavlja prepreku. Dokaz tomu naša je istaknuta atletičarka prof. Ana Mrčić koja je postala europska prvakinja u troskoku i pokazala kako ju teška bolest nije zaustavila u sportskoj karijeri, za što je posebno zahvalna svojoj donorici. Pritom je ukazala na važnost doniranja krvotvornih matičnih stanica - istaknuo je Vincek.

- Povećala sam svjesnost da treba živjeti ovaj život jer, kad sam čitala statistike o MDS-u, shvatila sam da je moj vijek trajanja skraćen pa se čovjek počne mijenjati i više uživati u životu - riječi su prof. Mrčić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.