Svjetski atlas hrane predstavlja belu juhu, trnovečku makovnjaču, varaždinski klipić... Foto: Tasteatlas.com

Svjetski atlas hrane predstavlja belu juhu, trnovečku makovnjaču, varaždinski klipić...

Varaždinske vijesti | 16.10.2018. u 21:01h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ovih je dana pokrenuta stranica Tasteatlas.com - svjetski atlas hrane koji, kako se navodi, promovira kulturu lokalnog te informira putnike i ljubitelje hrane o tradicionalnim jelima, lokalnim namirnicama i autentičnim restoranima.

Na stranici je predstavljeno više od 9.000 jela, pića i namirnica iz cijelog svijeta, predstavljeni su i preporučeni restorani, a svoje "adute" imaju i Varaždin i Varaždinska županija. Varaždin je predstavljen sa šest jela, a cijela Varaždinska županija s ukupno 12 jela i jednom namirnicom.

Među tradicionalnim jelima Varaždinske županije nabrojani su tako: Varaždinska torta, bela juha, salata Varaždin, Varaždinska pečenka, punjeni fazan Zelendvor, Trnovečka makovnjača, Cvetlinska gibanica, blagdanski božićni kruh Koledo, Varaždinski klipič, varaždinski mlinci, blagdanska pogača luciščak i tropanec, a kao autohtona namirnica navedeno je Varaždinsko zelje.

Tasteatlas_-_What_and_Where_to_Eat_in_Varazdin.jpg

Jela i namirnice ukratko su predstavljeni - navode se područja u kojima se pripremaju, kao i kratki recepti.

Tasteatlas je pokrenuo Matija Babić, osnivač portala Index.hr, a kako se navodi, popis jela i namirnica nije konačan već će se svakodnevno nadopunjavati.