Svečani bal Varaždinske županije predstavljen u Beču, interes za bal izrazito veliki Foto: Varaždinska županija

Svečani bal Varaždinske županije predstavljen u Beču, interes za bal izrazito veliki

Varaždinske vijesti | 13.12.2019. u 08:54h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sjedištu Kulturnog centra u Beču predstavljeni je Svečani bal Varaždinske županije, a samome predstavljanju prisustvovao je veliki broj Hrvata koji žive u glavnom gradu Austrije, zatim predstavnici gradiščanskih Hrvata na čelu s glavnim koordinatorom 73. Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata, Peterom Tyranom, a interes su iskazali i sami građani Beča koji su imali prilike već ćuti o balskoj tradiciji koja je ponovno oživjela u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Program bala predstavila je savjetnica župana te predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županijeNatalija Martinčević.

Predstavljanju je nazočio i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, Silvio Kus, kao i pojedini članovi organizacijskog odbora, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić, savjetnica za regionalni razvoj Petra Martak, Maja Zuber kao i naša poznata te ugledna muzikologinja diplomatkinja Zdenka Weber.

- Bal se prometnuo u jedan od najvažnijih događaja u našoj Županiji. Oživjeli smo balsku tradiciju, pripremili  smo izrazito zanimljiv program, a ono što nas posebno veseli je to da će nam partner bala biti 73. bal gradiščanskih Hrvata, bal koji se inače održava svake godine u Hotelu Schönbrunn u Beču. Mi ćemo gostima našeg bala ponuditi eminentne glazbenike, svojim odorama pažnju će plijeniti povijesne postrojbe na čelu s našom Husarskom gardom, a biti će tu i modne dizajnerice. Gostima će se ponuditi najbolje što gastronomija Varaždinske županije ima, a na taj način ćemo promovirati naše OPG-ove, odnosno  proizvodnju domaće hrane - rekla je Natalija Martinčević.

Petar Tyran zahvalio se Nataliji Martinčević na zanimljivoj prezentaciji te sve prisutne pozvao da kupe ulaznice i 24. siječnja  2020. godine uživaju u prekrasnoj večeri u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

- To je jedan lijepi početak suradnje jer kultura i turizam nemaju granice, naprotiv one spajaju ljude – zaključio je Tyran.

Glazbeni štih predstavljanju Svečanog bala Varaždinske županije u Beču dala je mlada varaždinska sopranistica na studiju u Beču Lucija Spevec uz pratnju pijanista i profesora Glazbene škole Varaždin, Danijela Ota.

Probrana vina Varaždinskog vinogorja kao i nadaleko poznatu Topličku tortu ponudili su  servirali djelatnici hotela Minerva iz Varaždinskih Toplica.