Sve spremno: Na Mađerkinom bregu najavljeno 20. Urbanovo

Varaždinske vijesti | 8.5.2019. u 16:39h | Objavljeno u Društvo

Najbolji međimurski vinari i OPG-ovi očekuju nas na ovogodišnjem Urbanovom koje će trajati od 17. do 31. svibnja najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije povodom početka manifestacije, održanoj na Mađerkinom bregu.

Festival Pušipela bit će održan 11. put te će i ove godine biti nezaobilazno okupljalište ljubitelja međimurske vinske kapljice. Svečano otvorenje bit će u petak, 17. svibnja u 12 sati, a kroz trodnevni program posjetitelji će moći degustirati vina od 24 međimurska vinara u glavnoj festivalskoj dvorani OŠ Štrigova i uživati u bogatoj ponudi jela.

Pored degustacije vina, bit će prezentirana i ponuda od sedam međimurskih OPG-ova, a organiziran je i sajam vinarske i vinogradarske opreme, vinske radionice, dodjela diploma s Međunarodnog ocjenjivanja vina Pušipel/Šipon/Furmint i ostalih sorti, kao i zabavni program u centru Štrigove.

Program samog Urbanovog predstavio je predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae David Štampar.

- Čeka nas 20. jubilarno, rođendansko izdanje i u pravom smo vinskom startu. Iz godine u godinu trudimo se poboljšati program i kvalitetu manifestacije, a ovogodišnjih noviteta ima nekoliko među kojima moramo istaknuti Masterclass sa slovenskim Chefom Igorom Jagodićem i vinsku radionicu na Mađerkinom bregu s Ericom Zweibelom, francuskim Master Sommelierom - rekao je Štampar.

U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik osvrnuo se na međunarodno ocjenjivanje vina koje je prvi puta održano u okviru Urbanovog prije četiri godine.

- Posebno smo ponosni na taj događaj jer takva aktivnost itekako priliči manifestaciji poput Urbanova, a ujedno je i potvrda da na ovim prostorima ima kvalitetnih vina. Mađerkin breg koji smo uključili u ovogodišnju manifestaciju biser je našeg kraja na kojem planiramo izgraditi vidikovac jer ova lokacija zavrjeđuje da je se oplemeni sadržajima koji će primamiti još veći broj turista - naglasio je Rebernik.

Partner Urbanovog je Agronomski fakultet, čiji je profesor doc.dr.sc. Darko Preiner sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo istaknuo dugogodišnju suradnju fakulteta i međimurskih vinara.

- Partnerstvo u ovom projektu samo je kruna jedne duge suradnje koju imamo s Međimurjem. Sve intenzivnije surađujemo, posebice na klonskoj selekciji Pušipela koji je s pravom odabran kao perjanica međimurskih vina - dodao je Preiner.

Vikend nakon festivala u Štrigovi, 24. i 25. svibnja, bit će održani Dani otvorenih podruma gdje vinari u svojim kušaonama, vinotočjima i vinskim podrumima nude svoja vina uz dodatni edukativno-zabavni program. Da se Međimurje izdvojilo kao eno-gastronomska destinacija u Hrvatskoj i na regionalnom tržištu, naglasio je voditelj turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te je zadatak Turističke zajednice što bolje povezati cjelokupnu ponudu međimurskog kraja, od prirodnih ljepota, kulturne baštine i gastronomske ponude, što se očituje upravo ovom manifestacijom.

Već tradicionalno Urbanovo, završava s Vinskim balom koji će biti održan u petak, 31. Svibnja u kuriji Terbotz gdje gosti mogu uživati u delicijama međimurskog kraja, a na balu se svečano i ceremonijalno otvara prva boca Pušipela lanjske berbe, odnosno najbolje ocijenjeni Pušipel.

- Urbanovo kao manifestacija ne služi samo promociji naših vina koja su vrhunska i sve više nagrađivana, nego i promociji Međimurja kao atraktivne turističke destinacije. U okviru ove manifestacije, Festivala pušipela i Dana otvorenih podruma, ali i svih događanja kroz godinu, promoviramo i sve naše ostale turističke potencijale. Naši vinari, kvalitetom i plasmanom naših vina ne samo na hrvatsko, već i šire tržište promoviraju čitavo Međimurje i na tome im veliko hvala - zaključila je zamjenica župana Sandra Herman i pozvala Međimurke i Međimurce da sudjeluju u jubilarnom 20. Urbanovom koje je već odavno preraslo nacionalne okvire što dokazuje broj posjetitelja iz Slovenije, Mađarske i Austrije, ali i svi oni gosti koji dolaze na ovaj festival, a kojih se ove godine očekuje u rekordnom broju. 

Označeno u