Svake godine od tuberkuloze umire 1,5 milijuna oboljelih

I.D./Varaždinske vijesti | 14.9.2016. u 20:04h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Hrvatski Crveni križ od 14. do 21. rujna obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna trećina ljudske populacije zaražena je bacilom tuberkuloze. Od aktivne plućne tuberkuloze u svijetu boluje devet milijuna ljudi od kojih se jedna trećina ne liječi, jer žive u manje razvijenim zemljama svijeta. Svake godine od tuberkuloze umire 1,5 milijuna oboljelih, najviše u zemljama istočne Europe, jugoistočne Azije i područjima Afrike južno od Sahare.

U Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen značajan pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno–statističkog ljetopisa za 2015. godinu iznosi 10 oboljelih na 100.000 stanovnika (ukupno 448 osoba). Među oboljelima nema djece, ali je zato jedna četvrtina oboljelih osoba starija od 70 godina, od čega 30 posto boluje od neke pridružene bolesti (dijabetes, kronična opstruktivna plućna bolest, maligna bolest).

- Prema podacima Opće bolnice Varaždin – Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, prosječno se godišnje na odjelima bolnice liječi oko 200 bolesnika iz svih županija, a u ovom trenutku na liječenju je 40 bolesnika. Više od 60 posto liječenih bolesnika mlađe je od 65 godina, a broj dana koje provedu na liječenju je prosječno 80 - napominje ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec Jasminka Ruhek, dipl.soc.radnik.

Napominje također da, bez obzira što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj vrlo dobra i pod kontrolom, na tuberkulozu treba stalno misliti, osobito kod upale pluća koja ne prolazi uz uobičajeni antibiotik.

Obilježavanjem Tjedna borbe protiv tuberkuloze svake godine od 14. do 21. rujna, Hrvatski Crveni križ želi upozoriti građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Stoga će i GDCK Ivanec ove godine u aktivnosti Kluba mladih GDCK Ivanec uvrstiti temu "Tuberkuloza". Predviđena je provedba edukativne radionice na sastanku Kluba mladih u Tjednu borbe protiv tuberkuloze, a s ciljem educiranja članova Kluba o svim važnim aspektima bolesti: uzrocima, načinu zaraze, simptomima, načinu prevencije, trendovima kretanja, liječenju i drugim važnim informacijama.

Kako ističe Jasminka Ruhek, krajnja svrha edukativne radionice jest povećanje stupnja informiranosti o tuberkulozi, prevencije i zaštite od bolesti, kao i prenošenje vrijednih znanja u lokalnu zajednicu, i to tako da mladi članovi Kluba nakon edukativne radionice sudjeluju u informiranju građana lokalne zajednice podjelom informativnih letaka i edukativnih brošura.