Sutra svečano otvorenje Trga tradicijskih obrta čiji je novi izgled podijelio Varaždince Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Sutra svečano otvorenje Trga tradicijskih obrta čiji je novi izgled podijelio Varaždince

VV | 28.5.2020. u 18:18h | Objavljeno u Društvo

Nakon otvorenja Dravskog kupališta u 11 sati, samo sat vremena kasnije, u 12 sati bit će održano svečano otvorenje Trga tradicijskih obrta na trgu ispred Uršulinske crkve. Riječ je o trgu i kućicama čija je nova ružičasta boja proteklih dana kod nekih izazvala oduševljenje, a kod drugih negodovanje.

- Možda se nekome čini da kućice iskaču zbog svoje ružičaste boje, no ružičasta boja je boja baroka i veliki broj građevina u gradskoj jezgri Varaždina je upravo ružičaste boje, samo što su građani na njih već navikli i doživljavaju ih kao dio gradske cjeline. Kućice na trgu su nešto novo, kontekst je interpretiran na suvremeni način i naravno da "zapinju za oko" - nekome u pozitivnom, a nekome u negativnom smislu - izjavila je Petra Korpar, predsjednica Društvo arhitekata Varaždin (DAV), koje je sudjelovalo u provedbi natječaja za novo urbanističko rješenje jednog od najljepših varaždinskih trgova.

- O novim obrtničkim kućicama oglasili se i arhitekti: Pobjedničko rješenje ističe se skromnošću

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica nakon niza negativnih komentara na račun ružičastih kućica poručila je kako sve što je novo i malo drugačije od onoga na što smo navikli izaziva prijepore.

- Potrebno je pružati priliku mladim ljudima i onima koji nisu opterećeni s istim stvarima s kojima smo i mi koji živimo u ovom gradu, nisu loše nove vizure. Kućice su samo dio cijele nove priče o trgu, a potrebno ih je sagledati u kontekstu, a po meni njihov jednostavan oblik pruža priliku za isticanje onoga što je zaista bitno, a to je sadržaj i arhitektura trga - komentirala je Malenica. 

- Malenica o ružičastim kućicama: Treba dati priliku mladima, a sve što je novo izaziva prijepore...

Bilo kako bilo, sutra je svečano otvorenje Trga tradicijskih obrta, a u novim kućicama uz dosadašnje obrtnike: klobučara, kovača i pčelara, svoje proizvode će izložiti i novi izlagači: keramičar "Alhena" i obućar "Shlapas Croativy". Izlagači su odabrani putem natječaja koji se odvijao paralelno s preuređenjem trga. 

- Odabran je i peti izlagač na Trgu tradicijskih obrtnika, a kućice se otvaraju za koji dan