Subota prepuna događaja: jesenski obrtnički sajam, štrukli, folklor, kotlovina, vrganji i tartufi Foto: Ilustracija

Subota prepuna događaja: jesenski obrtnički sajam, štrukli, folklor, kotlovina, vrganji i tartufi

IHR/Varaždinske vijesti | 14.9.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon spektakularnog nastupa Lada na Kapucinskom trgu u Varaždinu u petak navečer, danas se nastavljaju programi u skopu međunarodnog festivala FolkoFonija.

Nakon prijema predstavnika inozemnih folklornih skupina kod župana Varaždinske županije, tijekom prijepodneva na Kapucinskom trgu održat će se folklorna radionica za djecu, a danas će nastati i milenijska fotografija svih sudionika FolkoFonije, njih 500-ak. Od 10 do 12 sati održat će se mimohod sudionika ulicama grada, a od 15 sati slijede nastupi poljskih, makedonskih, novosadskih i trnovečkih folkloraša. Od 18 do 20 sati održat će se Prva folklorna GALA večer s nastupom domaćih folklornih ansambala.

Na Kapucinskom trgu odvija se i 12. Obrtnički ulični sajam. Manifestacija je otvorena jučer kada su gradonačelnik Ivan Čehok zajedno s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Borisom Kosom te Biserkom Keliš obišli izlagače, njih ukupno 22, koji nude raznovrsne proizvode. 

- Dobra je ideja da spojima obrtništvo i folklor, ulični sajam obrtništva i FolkoFoniju. I jedni i drugi nastoje na svoj način očuvati tradiciju i vjerujem da će to prepoznati građani te uživati u bogatom programu i obići obrtničke štandove - rekao je Čehok na otvorenju.

Želite li se zasladiti, svakako danas nakon 9 sati dođite u atrij Županijske palače na 1. Varaždinsku štruklijadu. Klasični štrukli sa sirom, štrukli sa repom i čvarcima, bučnica, štrukli s varaždinskim košticama, zeleni štrukli s varaždinskim svježim zeljem, digani krumpirovi štrukli s bučinim košticama i zdigani krumpriovi štrukli s orasima samo su neki od vrsta ove poznate delicije koje će posjetitelji moći kušati, ali i kupiti.  Za poznate delicije zagorskog kraja pobrinut će se vješte ruke domaćica i kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije, Udruge Hajdina, Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena Trnovečko srce, Udruge Biserna dolina, Udruge žena Kaštelanec, restorana Minerva te hotela Turist i hotela Varaždin.

Veselo će danas biti i na Danima varaždinskog placa, gdje će se održati tradicionalno natjecanje u pripremi kotlovine o kojoj će odlučivati komisija kojoj će na čelu biti Rene Bakalović, najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju. Za zabavu će se pobrinuti Kraljevi ulice i Dečki z bregov, a u natjecanju će sudjelovati ekipa Varaždinskih vijesti.  

U Paki nedaleko Novog Marofa ovog vikenda se održava 6. po redu manifestacija "Dani vrganja i crnog tartufa“. Danas poslijepodne te sutra, kroz cijeli dan pripremljen je raznolik program koji uz edukaciju i rekreaciju nudi uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf. Posjetitelji će i ove godine moći istraživati Paku, šetati do same utvrde, produžiti do utvrde Čanjevo i iz stručnog kuta saznati ponešto o njihovom nastanku, istrčati Paka mini trail, voziti se električnim biciklima, učiti nordijsko hodanje, posjetiti dabrovu branu i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje pripremaju renomirani kuhari. Dana kuha Robert Šlogar, a sutra poznati varaždinski majstor Damir Crleni.