STOLJEĆE TEKSTILA Izložba o Varteksovoj povijesti čiji su junaci generacije Varaždinaca Foto: GMV/Varteks

STOLJEĆE TEKSTILA Izložba o Varteksovoj povijesti čiji su junaci generacije Varaždinaca

Varaždinske vijesti | 25.11.2018. u 18:32h | Objavljeno u Društvo

Varteks d.d. i Gradski muzej Varaždin organizatori su izložbe "Stoljeće tekstila", kojom se obilježava stotinu godina djelovanja najveće varaždinske tekstilne industrije - Varteksa. Izložba se otvara u sklopu "Srijede u Muzeju", u palači Herzer (Gradski muzej Varaždin, Franjevački trg 10), 28. studenoga u 19 sati.

Putem brojnog arhivskog materijala, odjevnih predmeta, tekstilne opreme i krojačkoga pribora posjetitelji će imati prilike upoznati povijesni razvoj Varteksa, kao i važnu ulogu koju je ova tekstilna tvornica imala u cjelokupnom razvoju varaždinske regije. Tvrtka Varteks svojim je proizvodima u velikoj mjeri obilježila način odijevanja kako Varaždinaca tako i ljudi s prostora nekadašnje Jugoslavije, ali i Europe i svijeta, a u proteklih stotinu godina zapošljavala je velik dio stanovništva s varaždinskog područja, pa su uz nju na različite načine bile povezane i brojne ovdašnje generacije.

Varteks_01.jpg

Izložba je podijeljena u šest tematskih cjelina, koje obuhvaćaju povijesni razvoj tvornice od osnivačke skupštine dioničara, održane 23. listopada 1918., do suvremenosti, kroz prezentaciju radnog mjesta i proizvodnje, arhitektonskog kompleksa, poslovnih uspona i padova nekadašnjeg tekstilnog giganta, modnih izričaja, pratećih službi poput vatrogasnih jedinica i zdravstvenih stanica i utjecaja varaždinske tekstilne industrije na slobodno vrijeme radnika, okupljenih u brojnim sportskim i kulturnim udrugama.

varteks_razglednica_2.jpg

Teme ilustrira brojna i raznovrsna građa iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i same tvornice, a u svrhu cjelovitijega prikaza dio je posuđen i iz Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja grada Zagreba. Također, izloške su ustupili, a dio i poklonili, i mnogobrojni građani s varaždinskog područja, koji su se odazvali pozivu kroz medije organizatora izložbe i time uvelike pomogli u njenoj prezentaciji. Ostale suradne ustanove u pripremi cjelokupnog izložbenog projekta su Državni arhiv u Varaždinu, Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin, Tekstilno-tehnološki fakultet i Društvo arhitekata Varaždin, dok je realizacija potpomognuta i sredstvima Ministarstva kulture RH.

Uz izložbu je tiskan opsežan, bogato ilustriran katalog, s tekstovima koji prate izložbene cjeline, i to muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak, ujedno i autorice muzeološke koncepcije izložbe, arhitektice Kristine Škrokov, profesorice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu dr. sc. Katarine Nine Simončič i muzejske savjetnice u GMV-u Ljerke Šimunić. Autor prostorne koncepcije i oblikovanja izložbe je Andrija Večenaj, s kojim je Gradski muzej Varaždin već surađivao na izložbi o Prvom svjetskom ratu „Narod u nevolji“, koja je dobila nagradu Hrvatskoga muzejskog društva kao najbolja realizirana izložba u 2015. godini.

Izložba je postavljena za razgled do 31. ožujka iduće godine, a tijekom njezina trajanja organizirat će se brojne edukacijske radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i dodatni sadržaji za širu javnost.

- Varteks ove godine slavi 100 godina postojanja, kontinuiranog razvoja i stvaranja vrhunskih odjevnih predmeta. U sve naše uspjehe utkan je trud mnogih koji su na razne načine bili povezani s Varteksom – bivših i sadašnjih zaposlenika, članova obitelji, profesija vezanih uz gospodarsku granu i drugih. Varteks je neraskidivo povezan s Varaždinom i zato bih ovim putem želio pozvati na izložbu sve one koji se osjećaju dijelom Varteksove povijesti i sadašnjosti. No, ne samo njih već i mlađe populacije koje želimo upoznati s povijesnim značajem Varteksa za grad. Na izložbi će se otkriti znane i neznane činjenice iz Varteksove povijesti, a vjerujem da će je mnogi doživjeti emotivno s obzirom da će kroz zanimljive narative osvježiti sjećanja - rekao je direktor Varteksa Ivan Perković.

Varteks_02_reklama_1969.jpg

varteks_04.jpg

Varteks_03.jpg