Sredstva Grada Varaždina za očuvanje zbirke suvremene svjetske umjetničke keramike

VV | 9.4.2021. u 12:40h | Objavljeno u Društvo

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u četvrtak je u prostorijama Udruge Kerameikon zajedno s dopredsjednicom udruge Željkom Bračko potpisala ugovor kojim Grad Varaždin odobrava Udruzi Kerameikon iznos od 30 tisuća kuna u svrhu očuvanja Zbirke suvremene svjetske umjetničke keramike.

Udruga Kerameikon je krajem prošle godine sklopila Ugovor s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine o zakupu prostorija kako bi javnosti mogli izložiti svoju Zbirku.

Kako umjetnička keramika ima dugu i bogatu tradiciju u gradu Varaždinu te je namjera Grada prijaviti se u Europsko udruženje gradova keramike, sklapanjem ugovora s Ministarstvom te odobravanjem iznosa Grada Varaždina od 30 tisuća kuna, rješava se prostor za očuvanje i izlaganje Zbirke, ali i za buduću djelatnost predstavljanja umjetničkog keramičarskog stvaralaštva u Varaždinu. Zbirka se sastoji od više od 250 keramičkih umjetničkih djela prikupljenih iz 45 zemalja svijeta.

- Već tri godine pregovaramo s državom na koji način da ovdje omogućimo izložbenu djelatnost baš u svrhu suvremene keramike. Razne opcije su bile na stolu, čak smo predali zamolbu za darovanje, korištenje, i sad smo uspjeli sve to riješiti te smo rezervirali sredstva u proračunu u iznosu od 30 tisuća kuna. Udruga Kerameikon radi odlično svoj posao i bilo bi šteta da ta zbirka nije izložena javnosti. To je bitno za spomenuti jer država nažalost ne daje prostore za korištenje udruga, zakoni o muzejima i galerijama su se postrožili, ali nije poanta ovog da bude pod nekakvom galerijskom djelatnošću već da baš entuzijasti stvaraju nove vrijednosti u našem gradu. Varaždin je grad kulture, grad umjetnosti i jasno je da će ovaj prostor, ne samo zaživjeti, nego će konačno biti izložen i otvoren javnosti. Javila se i jedna prekrasna inicijativa da grad Varaždin postane grad keramike, a kako bi se to ostvarilo potrebno je naći još dva grada iz Hrvatske s kojima bi se napravila udruga. Inicijativa dolazi od gospođe Danijele Pičuljan i ta udruga bi postala članica europske asocijacije, a bilo je nelogično očekivati da uđemo u tu priču bez da smo riješili prostor za Kerameikon. Ovime su otvorena vrata za budućnost keramike u Hrvatskoj - rekla je zamjenica gradonačelnika.

Dopredsjednica Udruge Kerameikon Željka Bračko zahvalila je Gradu Varaždinu što je prepoznao njihove dugogodišnje napore da se keramika u Varaždinu održi i da bude izložena javnosti. „U Varaždinu je od 2002. godine bilo pet velikih međunarodnih izložbi. Na tim izložbama sudjelovali su mnogi svjetski i poznati keramičari i ostavljali za donaciju svoje radove i tako je nastala Kerameikonova zbirka suvremene svjetske keramike koja broji preko 250 radova.“ – rekla je Željka Bračko.