Somersby, koji već 10 godina proizvodi Carlsberg Croatia, odlazi u EU, ali i Singapur, Tahiti... Foto: Viktor Hranić

Somersby, koji već 10 godina proizvodi Carlsberg Croatia, odlazi u EU, ali i Singapur, Tahiti...

VV | 21.3.2021. u 20:13h | Objavljeno u Društvo

Somersby, najpopularniji cider u Hrvatskoj, prošle je godine iz koprivničkog Carlsbergovog pogona izvezen na dvadesetak svjetskih tržišta. Ukupno 867 šlepera Somersbya u bočicama i više od 200 cisterni ovog razblaženog voćnog vina otpremljeno je na tržišta europskih zemalja, kao što su Njemačka, Belgija, Češka, Nizozemska, Grčka, Mađarska i Austrija, ali i puno udaljenije.

Somersby, globalno najpoznatiji brend cidera nastao je u Danskoj 2008. godine, a proizvodi se u Carlsbergovoj koprivničkoj tvornici već deset godina.

- Proizvodnja Somersbya u Hrvatskoj počela je još 2011. godine. U početku su u svijetu postojale samo tri Carlsbergove tvornice koje proizvode Somersby, od kojih je koprivnički pogon bio prvi koji je krenuo s fermentacijom vina, veli Marcin Burdach, predsjednik uprave tvrtke Carlsberg Croatia.

Somersby, koji se proizvodi u desetak okusa, a uskoro dobiva i bezalkoholnu varijantu, danas čini 25-30 proizvodnje Carlsbergovog pogona u Koprivnici, dok ostatak otpada na razna piva.

-Unatoč svim izazovima koje je donijela 2020. godina, zadovoljni smo kako je završila. Svake godine bilježimo rast pa tako i prošle godine, kad je povećan izvoz u Njemačku i Mađarsku, naglašava predsjednik uprave tvrtke Carlsberg Croatia, kompanije koja ima 300 zaposlenika i dio svog uspjeha zasigurno može zahvaliti popularnosti Somersbya.
Somersby, naime, zauzima više od polovice tržišta cidera u Hrvatskoj, a osim na europska tržišta posljednjih nekoliko godina izvozi se Tahiti, Bahame, Bermude pa ček i arktički Grenland. I to nije sve. Iz Koprivnice je Somersby odlazio i u Australiju, Sjedinjene Američke Države, Kongo, Kinu, Karibe, Laos i mnoge druge lokacije.

- Somersby je sinonim za optimizam, a svi znamo koliko nam on treba danas, veli predsjednik uprave tvrtke Carlsberg Croatia, koja proizvodi i druge proizvode, poput piva Pan, Tuborg i Carlsberg, te je jedan od generatora razvoja Koprivnice i okolice.

Kosher Jabuka za Izrael

Među desetak okusa Somersby-a koji izlaze iz koprivničkih pogona je i kosher Jabuka.

-Kako bi zadovoljili visoke standarde u skladu sa židovskim zakonima, prije svake proizvodnje Somersby Jabuka za lzrael u tvornicu dolazi rabin koji pregledava certifikate sirovina, veli Banko Bankov, voditelj proizvodnje.

Označeno u
Galerija slika