SAKRALNA BAŠTINA Vraćen izvorni sjaj baroknoga oltara u franjevačkoj crkvi

Igor Čolaković | 17.12.2018. u 15:52h | Objavljeno u Društvo

Nakon punih deset godina dovršeni su radovi na obnovi glavnog oltara sv. Ivana Krstitelja u franjevačkoj crkvi u Varaždinu. Obnovljeni oltar blagoslovio je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.

- Prepoznajemo komadić neba koji je prikazan na ovome oltaru, koji nas poziva da svoje oči, upirući prema ovoj ljepoti, ne zaustavimo samo ovdje, nego na Bogu živome, koji je na nebesima. Ove slike i kipovi na zemlji žele nas pozvati da se još više približimo onom nebeskom – naglasio je fra Ivan Miklenić, gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu, koji je tom prigodom istaknuo kako su franjevci u Varaždin stigli još sredinom 13. stoljeća, a nakon velikog požara 1580. godine, u kojem je uništena i franjevačka crkva, franjevci su ostali s narodom te su, vjerničkim prilozima, započeli graditi novu crkvu i obnavljati samostan.

Oltar sv. Ivana Krstitelja u franjevačkoj crkvi, jedan od najljepših baroknih oltara u Hrvatskoj, bio je ozbiljno oštećen, prijetilo je i njegovo urušavanje, pa je prije deset godina započela njegova cjelovita obnova, na kojoj su predano radili stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Stoga je na svečanosti u franjevačkoj crkvi dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, podsjetila je kako je obnova oltara, „veličanstvenog djela koji spaja marijanski, kristološki i franjevački ikonografski ciklus“, završena upravo u Europskoj godini kulturne baštine.

Dr. sc. Vesna Pascuttini – Juraga iz varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, govorila je o vrijednom inventaru franjevačke crkve, dok je Tomislav Sikinger, voditelj Restauratorskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda u Ludbregu, koji je vodio i projekt obnove, predstavio tijek ove duge i zahtjevne restauratorsko - konzervatorske obnove glavnog oltara franjevačke crkve.

Više doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti