S navršenom 21 godinom, osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama nemaju kamo Foto: Krešimir Đurić

S navršenom 21 godinom, osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama nemaju kamo

V.M./I.Kr/Varaždinske vijesti | 27.3.2017. u 18:53h | Objavljeno u Društvo

Pronalazak rješenja za otvaranjem dnevnog centra za mladež i osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama bila je tema okruglog stola održanog večeras u Varaždinu, u Boutique hotelu Park u organizaciji Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina.

- Inkluzivnost naših sugrađana s teškoćama u razvoju jedan je od prioriteta socijalne politike HDZ-a, a kroz svoj izborni program iznaći ćemo rješenja za što kvalitetniji život i skrb svih potrebitih - poručio je Damir Habijan, predsjednik GO HDZ-a Grada Varaždina i organizator okruglog stola.

Cilj panela bio je okupiti mjerodavne osobe i institucije, skupiti konstruktivna mišljenja i ideje kako bi se mogao otvoriti dnevni centar za mladež i osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama. Na taj način pomoglo bi se njima i njihovim obiteljima da žive kvalitetnije i život dostojan svakog čovjeka.

Inicijativa za rješavanjem ovog problema postoji već 15 godina, ali dosad nitko od mjerodavnih i institucija nije pokazao interes za rješavanjem tog problema. Stoga je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan organizirao ovaj skup kako bi se senzibilizirala javnost i kako bi se institucije potakle na rješavanje tog problema.

Na području Varaždinske županije je najmanje 177 osoba starijih od 18 godina koje primaju osobnu invalidninu, a više od 300 ih je do 18 godina života. Nažalost te brojke su u stalnom porastu. To su osobe koje nisu radno sposobne i ovise o tuđoj pomoći u svakodnevnom životu, a većina njih nije sposobna biti samostalno uključena u socijalni i društveni život.

Problem nastaje kada djeca, a sada već odrasle osobe s teškim intelektualnim i fizičkim poteškoćama napune 21 godinu. Nakon toga prestaje bilo kakva mogućnost socijalizacije te su potpuno izbačeni iz društva, jer jedina institucija na području Varaždinske županije Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar zakonski ne može primati osobe starije od 21 godine. Te osobe su osuđene na boravak u kući s roditeljima te su zakinute za bilo koji vid psihosocijalne rehabilitacije, druženje, pa time postaju još više marginalizirane. Zatvorei su u svoje domove i okruženi s uskim krugom ljudi, a njihove poteškoće s godinama postaju još veće i teže. S tim problemima se nose samo njihove obitelji koje su vezane za njih 24 sata dnevno.

S obzirom na to da trenutno ne postoji rješenje tog problema, sve više roditelja prisiljeno je na smještaj djece u specijalizirane domove što predstavlja veliku emotivnu traumu za dijete, kao i za roditelje te veliki trošak za državu. U slučaju da su roditelji zaposleni, jedan od njh mora prekinuti radni odnos i mora postati roditelj njegovatelj s mizernom naknadom pa takve obitelji financijski propadaju. Ponovno se stvaraju troškovi za državu zbog isplate naknade, a roditelj gubi bilo kakvu mogućnost za profesionalnom karijerom i sudjelovanjem u društvu.

Postojanje ovakvog dnevnog centra u kojem bi osobe s invaliditetom provodile neko vrijeme, podiglo bi kvalitet njihova života, kao i života njihovih obitelji, istaknuto je na okruglom stolu.

Galerija slika