S.N.A.G.A. Života: Pilot projekt uspješne reintegracije bivših kaznenika u društvo Foto: S.N.A.G.A. Života

S.N.A.G.A. Života: Pilot projekt uspješne reintegracije bivših kaznenika u društvo

| 2.10.2019. u 09:12h | Objavljeno u Društvo

S.N.A.G.A. ŽIVOTA je projekt koji u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. sufinancira Europski socijalni fond. Nositelj projekta je ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, a provodi se s ciljem učinkovitije resocijalizacije i reintegracije počinitelja kaznenih djela nakon odsluženja kaznenopravnih sankcija. Partneri projekta S. N. A. G. A. (samopouzdanje, nesebičnost, aktivizam, govor istine, asistencija) ŽIVOTA su: Hrvatska škola Outward Bound, Centar za rehabilitaciju Silver i Međimurska županija, uz stručnu suradnju Probacijskog ureda Varaždin.

U ostvarenju cilja, kroz naredna 24 mjeseca poslužit će novi inovativni metodološki pristup modularne edukacije. Planiranih 24 počinitelja kaznenih djela u postpenalnom prihvatu svrstanih u 3 grupe po 8 polaznika participirat će u edukacijama iz područja:

1. Logoterapije
Logoterapija je usmjerena na smisao čovjekove egzistencije i na traženje tog smisla u življenju. Kroz jednu modularnu edukaciju s polaznicima rade dva logoterapeuta u tri dana.

2. Iskustvenog učenja u prirodi (Outward Bound program)
Kroz izazov i pustolovinu Outward Bound programa koji će se sastojati od sedmodnevne ličke ekspedicije za 8 polaznika s instruktorima, polaznik bolje upoznaje sebe i način na koji reagira te razvija samopoštovanje i samoodgovornost.

3. Socijalizacije pasa
Rad polaznika sa psima iz skloništa Prijatelji, uz stručno vodstvo trenera, usmjeren je socijalizaciji pasa kroz usvajanje vještina i igru (12 dana tijekom jedne modularne edukacije).

4. Inkluzivnog volonterstva
Svaki će od polaznika, pri kraju modularne edukacije, dva do tri dana kroz inkluzivno volontiranje doprinijeti aktivnostima koje će odabrati unutar edukacijskih sadržaja.

Ovaj pilot projekt realizira se na prostoru Međimurske i Varaždinske županije s ciljem da se nakon ostvarenih rezultata, supervizije i evaluacije, njegova primjena integrira u mogući redovan postpenalni sustav. Kroz prvu godinu projektnih aktivnosti za dvije do pet udruga osigurat će se i edukacija osnaživanja za rad s počiniteljima kaznenih djela u postpenalnom sustavu, a na prostoru skloništa za napuštene životinje Prijatelji, u Čakovcu podignut će se i urediti kontejnerski sklop Edukacijskog centra. Sve aktivnosti stvaraju preduvjete za samopouzdan i odgovoran povratak počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Press_Snaga_zivota_1.jpg