Rotary club Varaždin i ove godine učenicima i studentima dodijelio nagrade za izvrsnost: evo dobitnika! Foto: Krešimir Đurić

Rotary club Varaždin i ove godine učenicima i studentima dodijelio nagrade za izvrsnost: evo dobitnika!

VV | 14.5.2019. u 15:18h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu u ponedjeljak 13. svibnja po 14. put je upriličena dodjela Nagrade za izvrsnost Rotary kluba Varaždin, koja posljednjih nekoliko godina nosi ime po zaslužnom varaždinskom sveučilišnom profesoru i jednom od osnivača RC Varaždin prof. dr. Franji Ruži.

I ove godine, prema posebnim kriterijima, nagrađeno je 30-ak učenika srednjih škola, studenata i doktoranada koji su u proteklom razdoblju ostvarili iznimne rezultate u zemlji i svijetu. Među ostalim, nagrađeno je 20 učenika srednjih škola, šest studenata i dvoje uspješnih doktora znanosti.

Kao što je to običaj, dodjela Nagrada za izvrsnost Rotary kluba Varaždin bila je i prigoda za kratku panel raspravu u kojoj su sudjelovale: Natalija Martinčević, posebna savjetnica varaždinskog župana, Nina Begičević – Redžep, novoizabrana dekanica Fakulteta organizacije i informatike, Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, te Sanja Ostroški predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca. U raspravi je naglašeno da je Varaždinska županija vodeća u Hrvatskoj po skrbi za izvrsne, a baš su tu prije više od 10 godina formirani prvi centri izvrsnosti. To daje i konkretne rezultate, pa je veliki broj mladih s našeg područja redovito u vrhu izvrsnih i nadarenih učenika i studenata u zemlji i svijetu. Potvrđuju to i ovogodišnje nagrade Rotary kluba koje su otišle u ruke srednjoškolaca, studenata i doktoranada za postignuća u znanosti, poduzetništvu, ekologiji, umjetnosti....

Međutim, zaključak je panel-rasprave kako bi nužno bilo dalje osnažiti sinergiju obrazovnih ustanova i gospodarstva kako bi što više mladih i izvrsnih stručnjaka ostalo u domovini te nakon školovanja našlo svoju perspektivu u hrvatskom gospodarstvu.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade za izvrsnost Rotary kluba Varaždin u kategoriji srednjih škola su:

Fran Dobrenić, Luka Šulentić i Martin Hrastić – Elektrostrojarska škola Varaždin; Luka Taradi, Marko Matajić, Nikola Hrupek i Tia Pikija – Glazbena škola Varaždin; Robert Borovec, Mihael Biškup, Plantić Tomašić Nikola, Viktorija Sačić i Dinko Tomašić – Gospodarska škola Varaždin; Lujza Mikulan i Karlo Hanjš – Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin; Rebeka Škoda - Srednja škola Ivanec, Petar Tomorad – Srednja škola Novi Marof; Gašpar Haramija, Nikola Kušen, Nina Sokol, Karla Kukina Gradečak – Prva gimnazija Varaždin.

Nagrada za izvrsnost RC Varaždin za 2019. godinu dodijeljena je i studentima Fakulteta organizacije i informatike: Antoniju Peteku, Mateu Krciću, Jeleni Marčelja Opatić, Marku Kosu, Ana Mariji Draženović i Moniki Peharda, kao i polaznicima doktorskog studija tog fakulteta Nikoli Kadoiću i Slavenu Smojveru.

U Fondu Nagrade za izvrsnost RC Varaždin ove je godine skupljeno 30.000 kuna, a kao i uvijek najveći dio tih sredstava ostvaren je na tradicionalnom Rotary balu koji je i ove godine održan u veljači.