Yanis Varoufakis Foto: HNK Zagreb

"Rock zvijezda ekonomije" Yanis Varoufakis dolazi na Filozofski teatar

N.L./VV | 26.11.2016. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

Tek što je u medijima objavljena vijest kako početkom prosinca u sklopu Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje kontroverzni ekonomist i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, ulaznice su rasprodane za svih 700 mjesta kazališne dvorane. HNK je stoga odlučio u prodaju pustiti dodatnih 300 mjesta.

Otkako je započela nova sezona Filozofskoga teatra, za sve događaje vlada golemo zanimanje, a gostovanje Yanisa Varoufakisa u nedjelju, 4. prosinca moglo bi se nazvati intelektualnim, a možda i političkim, događajem godine.

Najavljujući svoj dolazak u Zagreb, Yanis Varoufakis je izjavio: Da bi Europska unija uspjela bilo gdje, mora uspjeti svugdje. Kako u Hrvatskoj, tako u Njemačkoj, kako u Grčkoj, tako u Francuskoj. Međutim, danas, Europska unija propada svugdje jer su njezini dužnosnici odlučili tretirati dijelove Europe i narode kao kolateralnu štetu njihova nesposobnoga upravljanja europskom bankarskom krizom. Filozofija DiEM-a je da promjena Europe može početi bilo gdje, prije nego što se nastavi svugdje. U prosincu počinjemo u Zagrebu, u gradu u kojemu sam već osjetio energiju promjene.

Varoufakis prvi put dolazi u Hrvatsku poslije turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskoga establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu Trpite ono što morate?, a ujedno i DiEM, pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom, a koji već ima tisuće pristalica diljem Europe.