Uskoro ništa bez aplikacije za registracija seksualnog pristanka!?

vv | 20.3.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon velikih prosvjeda zbog zlostavljanja žena, a nakon što je sličnu aplikaciju napravila privatna tvrtka u Danskoj, koja je početkom godine kriminalizirala seks bez izričitog pristanka, policijski povjerenik predlaže aplikaciju za registraciju seksualnog pristanka  radi lakšeg utvrđivanja je li odnosu prethodio pristanak ili nije.

Mick Fuller, čelnik policije australskog Novog južnog Walesa, zagovara ideju aplikacije u kojoj bi se digitalno snimao međusobni dogovor o seksu. Dodao je da je ideja pokrenuta s vladom NSW-a

- Možda mislite da je ovo previše izazovno, ali ova aplikacija ... štiti sve", rekao je povjerenik Mick Fuller, a prenosi BBC.

Ukazao je da je potreba za dokazivanjem izričitog pristanka stalni problem u sudskim slučajevima za seksualno nasilje i da bi evidencija aplikacije mogla pomoći u postizanju boljih pravnih rezultata za žrtve. Manje od 10% od gotovo 15.000 slučajeva seksualnog napada koji su prošle godine prijavljeni policiji NSW rezultiralo je policijskim optužbama.

40620994-9374285-image-a-15_1616046515477.jpg

No, mnogi su kritizirali prijedlog kao kratkovidan. Također je izražena zabrinutost oko toga može li se koristiti za nadzor od strane države.

Tako su zagovornice žena istaknule da bi uporaba aplikacije u stvarnosti mogla stvoriti mnogo problema. Primjerice, treba li navesti kakav točno seks. Boje se i da se zapisnik o pristanku može lažirati, a postoji bojazan što učiniti ako se netko predomisli. No to nije sve.

-Zlostavljač može jednostavno prisiliti žrtvu da koristi aplikaciju, ustvrdio je šef državne službe za nasilje u obitelji NSW.

Žene traže poboljšanje zakona u vezi seksualnog zlostavljanja i podizanje svijesti o tome.

-Potrebna nam je reforma zakona o pristanku i cjelovita edukacija, moramo zaustaviti muškarce koji osjećaju da imaju pravo na sve što žele, poručuje zastupnica Zelenih Jenny Leong, dok druge žene posebno ukazuju na nužnost promjene školskog programa kako bi se kod djevojaka osvijestio problem zlostavljanja, odnosno silovanja.