Svibanjski snijeg na Ivanščici Foto: Zoran Stanko

Pučka meteorologija: Ledeni sveci donijeli nam svibanjsko zahlađenje

I.D./Varaždinske vijesti | 6.5.2019. u 09:05h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Našim precima blage zime, bez snijega i jake hladnoće, bile su predznak lošeg vremena i hladnoće u proljetnim mjesecima. Tome u prilog najbolje govori narodna izreka: "Nikad se ne veseli kada te o Božiću grije sunce, jer to ćeš platiti u svibnju mrazom i snijegom!". Božić je prošle godine bio sunčan i topao stoga možemo vjerovati pučkoj meteorologiji zasnovanoj na iskustvu i praćenju brojnih prirodnih pojava - osvrnuo se Tibor Martan, dipl. etnolog, na vremenske prilike koje vladaju ovih dana i koje nisu nisu baš primjerene proljeću.

Kako je pojasnio, prema pučkoj meteorologiji hladnoća se u svibnju javlja oko blagdana sv. Filipa (3. svibnja), a mogla bi potrajati sve do blagdana sv. Sofije (15. svibnja). Takvoj prognozi u prilog ide i narodna izreka: "Filip popija, Šofija napija!".

- Između ova dva blagdana nailazimo i na blagdane sv. Pankracija (12. svibnja), sv. Servacija (13. svibnja) i sv. Bonifacija (14. svibnja). Ove svece narod je prozvao "ledenim svecima" ili "mržljakima" budući da se oko njihova blagdana može pojaviti jaki mraz. Zanimljivo je spomenuti kako se u tjednu koji prethodi blagdanu sv. Florijana (4. svibnja), "furjanskom tjednu", izbjegavalo saditi grah zbog vjerovanja da će grah uništiti mraz odnosno da će ga "Furjan pofuriti". Preostaje nam prati vremenske prilike narednih dana i vidjeti imaju li naši preci pravo - podsjetio nas je Martan na predviđanja pučke meteorologije.

Dodajmo da je i portal Crometeo.hr, pišući o prodoru hladnog zraka koji bi bio primjereniji kasnoj zimi nego početku posljednjeg mjeseca klimatološkog proljeća, spomenuo "ledene svece", a prisjetili su se i niskih temperatura i snijega dosad zabilježenih tijekom svibnja diljem Hrvatske.

Naveli su tako da su u Varaždinu 6. svibnja 1957. godine izmjerena 4 cm snijega, dok je 12. svibnja 1978. godine u Varaždinu izmjerena temperatura od -2.3°C.

Pomalo zimskom ugođaju svakako je pridonio i snijeg koji je ovog vikenda zabijelio Ivanščicu, što je svojim fotoaparatom zabilježio ivanečki fotograf Zoran Stanko (U zagrljaju Planina - by Zoran Stanko), zapuhao nam je i jak sjeverac, a jutros je u Varaždinu izmjerena temperatura od 4°C.

Ipak, meteorolozi podsjećaju da se u bazama meteoroloških podataka nalaze i hladniji svibanjski dani te da ovakvi prodori hladnog zraka nisu neuobičajena pojava u svibnju. Ujedno nam najavljuju da u noći na utorak slijedi razvedravanje i slabljenje vjetra pa je u utorak i srijedu ujutro na kopnu pri tlu moguć mjestimičan slab mraz, ali i porast dnevne temperature zraka, uz barem djelomice sunčano vrijeme.