PSIHOŠPANCIR Tate služe za sve dobre stvari

PSIHOŠPANCIR Tate služe za sve dobre stvari Foto: ilustracija

Na pitanje čemu služi tata, petogodišnja Hana odgovara: da te čuva i pazi; Karlo kaže: da zaradi novce i nešto mi kupi; Mia: da nas uči; Leon: da se igramo s njim; Franka kaže: da nam pere pod i kupi namirnice; Ria: da ti nešto skuha; Luka kaže: dok je dijete bolesno tata mu daje sirup; Asja odgovara: da nas počešlja i napravi frizuru...

Iskazi djece proizašli iz njihovih osobnih iskustava, govore o novim generacijama očeva koji uz prihvaćanje tradicionalnih uloga koje su uključivale osiguranje egzistencijalnih potreba obitelji, podrške majci i ulogu disciplinatora djece, traže nove načine za ostvarivanje svoje očinske uloge. Očevi se sve češće uključuju u roditeljstvo od rođenja djeteta.

Istraživanja ukazuju da je rano aktivno uključivanje očeva u roditeljstvo blagotvorno za fizičko i psihičko zdravlje i napredak djeteta; sigurnost, smanjenu opterećenost i dijeljenje odgovornosti majke, ali i za bolje mentalno i tjelesno zdravlje očeva. Briga oko djeteta u ranoj dobi i kod očeva kao i kod majki dovodi do hormonalnih promjena koje su povezane s osjetljivosti prema maloj djeci (hormon kortizol), s emocionalnim povezivanjem (prolaktin) i tolerancijom i povjerenjem (oksitocin).

Upravo je uključivanje u brigu oko bebe u ranoj dobi presudno za transformaciju iz "biti otac" u "osjećati se ocem", tj. od prepoznavanja svoje funkcije i odgovornosti u ulozi oca do sposobnosti ostvarivanja bliskosti s djetetom. Uključivanje oca podrazumijeva očevu prisutnost i spremnost na interakciju s djetetom, direktni kontakt i razne oblike skrbi o djetetu, sudjelovanje u odlukama o brizi i skrbi vezano uz dijete, podjelu roditeljskih obaveza, emocionalnu angažiranost i brižnost i brojne druge.

Međutim, postoje i otežavajući okolinski faktori koji mogu ograničiti ili dovesti u rizik iskustvo očinstva, od zahtjevnosti profesionalnih obaveza očeva do nemogućnosti korištenja rodiljnog dopusta. Uz to tematika očinstva skromno je zastupljena u istraživačkom smislu, kao i u programima namijenjenim roditeljstvu. Navedeno govori o tome koliko je to područje zanemareno bez obzira na očitu veliku dobrobit svih članova obitelji.

Dobra vijest je da očevi sami preuzimaju inicijativu što je vidljivo i iz veće aktivne uključenosti u rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja od sudjelovanja na roditeljskim sastancima do uključivanja u različite programe podrške roditeljstvu.

Ipak je najvažnije kako djeca doživljavaju očeve, pa tako petogodišnja Lanu kaže da tate služe za sve dobre stvari.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.