Prvi Advent u Ivancu: Djeca i mladi okupirali klizalište u centru grada Foto: B. Težak

Prvi Advent u Ivancu: Djeca i mladi okupirali klizalište u centru grada

Varaždinske vijesti | 18.12.2019. u 12:05h | Objavljeno u Društvo

Neočekivano visoke temperature za ovo doba godine, zbog kojih se led topio, pokvarile su raspoloženje brojne djece.

Zajedničkim odbrojavanjem brojnih okupljenih građana, djece i mališana zadnjih sekunda do 17 sati te paljenjem blagdanske rasvjete, u nedjelju, 15. prosinca, otvoren je prvi Advent u Ivancu. Odmah nakon što su reflektori rasvijetlili klizalište te se istovremeno upalila blagdanska rasvjeta na borićima, na girlandama oko klizališta te na Gradskoj vijećnici, više desetaka nestrpljive djece naprosto je poletjelo na 250 ledenihkvadrata“ te time ujedno otvorilo prvo klizalište u Ivancu, postavljeno u strogom gradskom centru, ispred Gradske vijećnice.

I dok su neka djeca poput strijela jurila ledenom površinom, za ostale je debi na klizaljkama bio nesigurniji, pa je bilo i smijeha zbog bezazlenih padova na tur. No, zato je u pomoć priskakao animator Dragan, a svim početnicima na raspolaganju su i „pingvini“ (pomagala za neklizače). Ukratko, novi sadržaj oduševio je klince i mladež, a navala je bila tolika da su prvog dana organizatori naprosto morali produljiti rad klizališta do kasnijih večernjih sati.

Gužva kod kućica s blagdanskom ponudom pak je bila priča za sebe: za kuhano vino i džin, a pogotovo za fritule i kokice, hamburgere i ostale uobičajene adventske gurmanske zalogaje moralo se čekalo u repovima, a na svoje su došli i prodavači božićnih ukrasa i suvenira.

Osobito veselo bilo je kod prekrasno uređene blagdanske kućice dječjih vrtića Ivančice i Bambi, čije su je tete ukrasile maštovitim rukotvorinama na božićne teme. Na sanjkama ispod jelke djecu i odrasle dočekivao je Djed Božićnjak s kojim su se, dakako, svi htjeli fotografirati.

Adventska atmosfera svakako je bila nezaboravna, a u kolikom broju su se građani odazvali svjedoči i podatak da se pokraj kućica jedva moglo proći, a prepune su bile i sve vanjske terase i unutrašnjost svih ugostiteljskih objekata u centru.

Na prvom Adventu u Ivancu s građanima su se družili i gradonačelnik Milorad Batinić, njegova zamjenica Lidija Kozina, predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđek te više gradskih i pojedini županijski vijećnici.

I nakon što je prvog dana manifestacija na otvoreno izvukla stotine građana, nakon toga uslijedio je – hladan tuš. Umjesto „bijelog Božića“, došlo je proljeće, a neočekivano visoke temperature za ovo doba godine izazvale su topljenje leda, pa klizalište – na veliku žalost djece – nije bilo u funkciji. Stoga svi očekuju da zima konačno dođe i da se mogu prepustiti čarima klizanja i zimskih radosti.

Svi koji se žele upustiti u avanturu klizanja, klizaljke mogu unajmiti u kućici na ulazu u klizalište, a preizuti se mogu u šatoru pokraj kućice opremljenom klupama. Cijene su popularne, najam klizaljki za djecu stoji 5 kuna po satu, za odrasle 10 kuna, dok klizaljke i jedni i drugi mogu unajmiti za 10 kuna.

Označeno u