Projekt „ZAŽELI biti uključena“ i u Donjoj Voći, Bednji i Vinici

VV | 5.4.2018. u 17:18h | Objavljeno u Društvo

Na području općina Bednja, Donja Voća i Vinica, prema posljednjim podacima, živi oko 10 tisuća stanovnika u 40-ak naselja raštrkanih po zagorskim brežuljcima.

U znatnom broju riječ je o staračkim domaćinstvima koja teško žive i sve češće ovise o tuđoj pomoći.

Općina Donja Voća prema najnovijoj kategorizaciji indeksa razvijenosti u Republici Hrvatskoj pripada u prvu skupinu jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u zadnjoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. Općina Bednja istodobno je uvrštena u treću, a Vinica u četvrtu skupinu razvijenosti.

Stoga svaka pomoć i potpora razvoju toga područja ima višestruku vrijednost. Jedan od projekata koji će u sljedeće dvije godine svakako pomoći društvenom razvoju i zapošljavanju u tri spomenute općine je projekt „ZAŽELI biti uključena“. Riječ je o projektu za koji je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava iz sredstava Europskog socijalnog fonda bespovratno osiguralo više od 4,5 milijuna kuna i koji će na rok od 23 mjeseca omogućiti zapošljavanje 30-ak žena s prosječnom bruto plaćom od oko 3.800 kuna. Prednost pri zapošljavanju imaju nezaposlene žene s nižom razinom obrazovanja kao i žene kojima tek nekoliko godina nedostaje do ostvarenja uvjeta za mirovinu i nisu konkurentne na tržištu rada.

Na području općina Donja Voća, Bednja i Vinica trenutačno je oko 200 nezaposlenih žena, a na natječaje koji su u tijeku do sada se javilo 40-tak onih koje ispunjavaju tražene uvjete. Nakon odabira, njih 30-ak će biti uključeno u program osposobljavanja nakon čega će se zaposliti u lokalnoj zajednici na programu pomoći u kući u domaćinstvima osoba starije životne dobi. Svaka od zaposlenica moći će skrbiti za pet osoba starije životne dobi, što znači da će se na taj način poboljšati kvaliteta života za oko 150 osoba starije životne dobi u naseljima uz hrvatsko-slovensku granicu.

Uz općine Donja Voća, Bednja i Vinica partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin, Centri za socijalnu skrb iz Ivanca i Varaždina, te Udruga Mentor iz Donje Voće.

U povodu početka projekta „ZAŽELI biti uključena“ sutra, u petak 6. travnja 2018. godine s početkom u 11,00 sati projektni partneri će održati početnu press konferenciju u prostorijama Stare škole i ambulante u Gornjoj Voći.