Projekt Trga tradicijskih obrta nominiran za nagradu Europske Unije za suvremenu arhitekturu

VV | 4.2.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Veliko priznanje za grad Varaždin – projekt Trga tradicijskih obrta, autorski rad arhitektonskog studija KONNTRA, nominiran je za najvažnije i najprestižnije priznanje u arhitekturi na europskoj razini, čime je Varaždin stavljen na mapu suvremene europske arhitekture.

Projekt varaždinskog Trga tradicijskih obrta nominiran je za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu - Mies van der Rohe Award 2022.

Ova je nagrada najvažnije priznanje u arhitekturi na europskoj razini. Mies van der Rohe Award utemeljena je 1987. godine kao nagrada koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija, a dodjeljuju je Europska Komisija i Fondacija Mies van der Rohe.

Postupak dodjele nagrada 2022. organiziran je u dvije faze. Prva faza objedinjuje nominacije radova završenih između listopada 2018. i listopada 2020. a druga, iznimna faza, uključuje radove završene u razdoblju od studenoga 2020. do travnja 2021. Postupak nominacija u prvoj fazi je završen te su objavljeni nominirani radovi, dok će radovi nominirani u drugoj fazi biti objavljeni u rujnu. Početkom sljedeće godine bit će objavljeno 5 finalista, dok će pobjednik biti objavljen u travnju sljedeće godine.

U prvoj fazi nominirano je 449 projekata iz 41 europske zemlje, a među najbolje arhitektonske projekte iz cijele Europe, nastalih u protekle 2 godine, uvršteno je i 10 projekata iz Hrvatske, a jedan od njih je i Trg tradicijskih obrta.

Već sama nominacija varaždinskog Trga tradicijskih obrta za ovu najprestižniju nagradu u arhitekturi u Europi veliko je priznanje za grad Varaždin, koji je ovime stavljen na mapu suvremene europske arhitekture.

Redizajnirani Trg tradicijskih obrta s novim izlagačkim kućicama otvoren je krajem svibnja prošle godine. Na arhitektonsko – urbanističko – oblikovnom natječaju koji je Turistička zajednica grada Varaždina provela u suradnji s Društvom arhitekata Varaždin i uz potporu Grada Varaždina ocjenjivački sud je za najbolje rješenje uređenja Trga tradicijskih obrta izabrao rad arhitektonskog studija KONNTRA, odnosno skupine autora: Silvije Shaleve, Mirjane Lozanovske, Erika Juriševića i Nine Pahović.

Projekt uređenja Trga tradicijskih obrta započet je 2018. godine, te je u samo uređenje Trga, sanaciju zida, uređenje partera i izradu novih kućica utrošeno 350 tisuća kuna, a sredstva je osigurao Grad Varaždin.  

U prvoj fazi uređenja Trga tradicijskih obrta izrađeno je pet novih izlagačko prodajnih kućica, a na proljeće će biti napravljene i tende za zaštitu od sunca i kiše te će biti i hortikulturno dodatno uređeno.

07_KONNTRA_varazdin.jpg

09_KONNTRA_varazdin.jpg

10_KONNTRA_varazdin.jpg