Program za sve generacije: U petak počinju Lepoglavski dani 2018 Foto: VV arhiva / ilustracija

Program za sve generacije: U petak počinju Lepoglavski dani 2018

Varaždinske vijesti | 9.7.2018. u 20:47h | Objavljeno u Društvo

Od 13. do 15. srpnja u Lepoglavi će se održavati 9. Lepoglavski dani.

- Manifestacijom Lepoglavski dani počinje zabavno–društvenim događanjima sadržajno bogato ljeto u Lepoglavi - istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić najavljujući deveto izdanje ove turističko-zabavne manifestacije. Program Lepoglavskih dana ispred organizatora predstavili su direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i direktor Turističko kulturno informativnog centra Damjan Županić.

presica_lepoglavski_dani_1.jpg

- Želimo da svi koji će od 13. do 15. srpnja posjetiti Lepoglavu iz nje odu s dobrom vibrom – poručila je Ljubica Dubovečak izdvojivši bogat sajmeni program s 40-ak izlagača koji će se predstaviti na Sajmu turizma i enogastronomije te Međunarodnom sajmu minerala.

- Pripremili smo dosta opsežan i zanimljiv program za djecu nazvan Šareni kutak kroz koji ćemo se osvrnuti na našu tradiciju. Djeca će na radionicama koje pripremamo naučiti sama cifrati licitare, raditi predmete od gline te cvjetove od krep papira, radit će zmajeve i vjetrenjače što će, vjerujem, klincima biti dosta interesantno. Imat ćemo i radionice žongliranja i filatelije – najavila je bogat program koji će Lepoglavski dani ponuditi najmlađima.

Na svoje će doći i oni stariji koji će moći uživati u koncertima, prezentacijama, predstavama i natjecanjima. Tako će se i ove godine održati Lepoglavske zabavne igre na kojima će se natjecati ekipe iz sedam gradskih mjesnih odbora. Željni rekreacije moći će se odlučiti za pješačenje Šumskom vilom te tako upoznati dio sportsko-rekreativnog sadržaja koji nudi Lepoglava.

- Ove smo godine odlučili da se program više neće odvijati u prijepodnevnim satima već u poslijepodnevnim, kada to više odgovara posjetiteljima – najavio je jednu od novina ovogodišnjih Lepoglavskih dana direktor TKIC-a Damjan Županić. Jedna od novina je i gljivarijada. U šumama oko Lepoglave brat će se gljive, i to sve na koje berači naiđu. Sve ubrane gljive bit će predstavljene na posebnoj izložbi na kojoj će informacije o njima dati gljivarski stručnjaci.

Uz mnoštvo drugih programa, posjetitelji koji ne žele propustiti nastup hrvatske nogometne reprezentacije na završnici Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ne moraju se brinuti. Naime, organizatori Lepoglavskih dana pripremit će zajedničko gledanje utakmice u Gradskom parku, nadaju se one finalne.

Program 9. Lepoglavskih dana

Program počinje u Gradskom parku u petak u 19 sati otvorenjem izložbe "Od kraja do početka" akademskog slikara Zlatana Pinteka, a slijedi koncert grupe Pravila igre na glavnoj pozornici od 21.30 sati.

Subota donosi turnir u šahu u Domu kulture (Tawan) od 9 sati, u 10 sati na Trgu kralja Tomislava počinje prezentacija šumske mehanizacije i besplatna podjela graha, dok će se od 15 do 22 sata u Gradskom parku (kao i u nedjelju) održavati 16. sajam turizma i enogastronomije, 10. susret vina z bregov, Međunarodni sajam minerala, izložba malih životinja te prikaz tradicionalnog obiteljskog života (Lepoglavska hiža – KUD Lepoglavski pušlek). U Gradskom parku u 16 sati počinju i radionice "Dječji šareni kutak", od 8 sati održava se Gljivarijada, u 14 sati počinje natjecanje u pripravi kotlovine uz voditelja Davora Dretara Drelea, u 16 sati Servis i tehnički pregled bicikala, edukacija i poligoni za bicikliste BK Lepoglava, a od 21.30 promatranje planeta i zvijezda teleskopom. Na glavnoj pozornici u 18 počinje dječji plesni program, u 18.30 zumba party, od 21.30 nastupa Tomislav Goluban band, a od 22.30 La Boheme band. Na Trgu prvog hrvatskog sveučilišta od 10 do 19 sati održavat će se "2 FAST EVEN 4 ZAGORJE" - prezentacija automobila s posebnom opremom uz zabavni program i ugostiteljsku ponudu.

Nedjeljni Dječji šareni kutak počinje u 16 sati, a od 14 sati DVD Lepoglava otvara vrata vatrogasnog doma uz razgledavanje vatrogasne opreme i vozila te besplatnom vožnjom vatrogasnim vozilima. Na igralištu Gradskog parka u 13 sati počinje pješačenje-šetnja Šumskom vilom, u 15 sati 5. lepoglavske zabavne igre, u 18 sati vatrogasna smotra te od 21.30 promatranje planeta i zvijezda teleskopom. Na glavnoj pozornici Gradskog parka od 19 sati nastupa KUD Lepoglavski pušlek s predstavama "Selski trači" i "Kod doktora", u 20 sati Davor Dretar Drele i Vid Balog s predstavom "Remetinec", a od 21 sat je zabavno-plesna večer uz grupu Kavaliri.

Posjetitelje očekuju i dodatni sadržaji: lunapark za djecu u Gradskom parku, razgledavanje nalazišta poludragog kamena ahata i ugaslog vulkana na Gaveznici uz stručno vodstvo (prema najavi), ugostiteljska ponuda, vožnja električnim biciklima te razgled zbirke minerala Udruge Lepoglavski ahat.