Povijesne postrojbe 15. rujna obilježit će prelazak vojske bana Jelačića preko mosta na Dravi Foto: VV arhiva

Povijesne postrojbe 15. rujna obilježit će prelazak vojske bana Jelačića preko mosta na Dravi

Varaždinske vijesti | 10.9.2018. u 10:28h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu će se 15. rujna održati 18. Susret povijesnih postrojbi, povodom 170. obljetnice povijesnog prelaska hrvatske vojske preko mosta na Dravi pod zapovjedništvom bana Josipa Jelačića, i pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj. U sastavu vojske koja je brojala oko 50.000 vojnika bili su i grenadiri i fiziliri Varaždinske narodne straže.

Varaždinska građanska garda ovom će prigodom ugostiti 20-ak povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i inozemstva. Program počinje u 16 sati mimohodom povijesnih postrojbi kroz ulice grada Varaždina. U 16.30 sati slijedi postrojavanje postrojbi na Trgu kralja Tomislava, prijavak postrojbi gradonačelniku i blagoslov zastave.

- Nakon prijema kod gradonačelnika zapovjednici povijesnih postrojbi uputit će se na Trg bana Jelačića i položiti vijenac na spomen ploču ispod balkona s kojeg se ban Jelačić obratio vojnicima motivacijskim govorom - ističu iz Varaždinske građanske garde.

U 17.30 sati pripadnici povijesnih postrojbi u svečanoj će povorci sa zastavama krenuti prema Mostu hrvatskog bana Josipa Jelačića na Dravi.

- U trenutku prelaska postrojbi preko mosta, oglasit će se topovi, kubure, trombuni... - najavio je zapovjednik Varaždinske građanske garde, poručnik Dražen Loparić.

susretVGG2018.jpg