FOTO: Za nabavu modernih igrala gradonačelnik obećao povećati sredstva iz proračuna za 50 posto Foto: Martin Novosel

FOTO: Za nabavu modernih igrala gradonačelnik obećao povećati sredstva iz proračuna za 50 posto

Varaždinske vijesti | 4.6.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak se gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok sa svojim zamjenikom Zlatanom Avarom uvjerio u kvalitetu postavljenih novih igrala u varaždinskim dječjim igralištima. Obišao je igrališta u Parku 7. gardijske brigade Puma ispred hotela Turist te u Biškupcu. Osluškujući i uvažavajući zahtjeve građana, igrališta su obnovljena i dopunjena novim igralima koja pobuđuju velik interes djece i njihovih roditelja. Pri obilasku igrališta gradonačelnik Čehok najavio je nastavak uređenja igrališta.

- Rekli smo da ćemo u dvije godine obnoviti sva igrališta i napraviti nova tamo gdje nedostaju. Obnova starih je krenula, obnovljena su igrališta u Ludbreškoj ulici i dva na Banfici. I u ovom dijelu grada građani su tražili da se igralište obnovi i dopuni. Ova žičara prvotno je trebala biti na Banfici, no tamo su građani potpisivali peticiju protiv toga pa smo je preselili na ovu lokaciju. Ovdje su ljudi s njom jako zadovoljni. S njom ovdje nema nikakvih problema, žičara ne stvara buku niti je previsoka. Međutim, mi slušamo građane. Tamo gdje su tražili mi smo je maknuli i stavili ovdje. Dopunili smo novim igralima i igralište u Biškupcu a uskoro kreće uređenje igrališta u Kućan Marofu. Slijede igrališta na Širokim ledinama, u Harambašićevoj i još u nekoliko ulica o čemu ćemo građane na vrijeme izvijestiti. Naša je ideja da igrališta nadopunjujemo novim igralima. Danas se mijenja koncept igrališta, pa stručnjaci kažu da sa tim novim igralima djeca razvijaju motoriku i kreativnost. U proračunu ćemo za još 50 posto povećati sredstva za tu namjenu - rekao je Čehok.

Radove na uređenju igrališta izvodi gradsko poduzeće Parkovi koja se bavi poslovima održavanja dječjih igrališta u gradu Varaždinu. Trenutno se na području grada Varaždina i vangradskih naselja nalaze 50 dječjih igrališta, sa različitom razinom opremljenosti i količinom sadržaja za igru. 

Prema Programu održavanja zelenih površina grada Varaždina i prigradskih naselja, održava se postojeća oprema dječjih igrališta, tako da je za investicijsko ulaganje potrebno izvojiti dodatna sredstava u Proračunu. Prije tri godine krenulo se sa dodatnim ulaganjima, budući da je postojeća oprema na pojediinim lokacijama dotrajala i starija od 15 godina. Prijedlogom koji je u Upravom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina podržan, još 2016. godine krenulo se sa kompletnim izmjenama pojedinih lokacija odnosno zamjene postojećih istrošenih dječjih igrala koje se tamo nalaze. Od tada su se na području grada obnovila dječja igrališta na ukupno 18 lokacija na području grada, dok su u ovoj godini u tijeku rekonstrukcije na četiri lokacije u smislu izvedbe cjelovitih rješenja:

Dječje igralište Koprivnička
Dječje igralište Ludbreška
Dječje igralište Biškupec – Trg Ivana Perkovca
Dječje igralište Kućan Marof