Ponovno pokrenut Varaždinski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva

V.M./Varaždinske vijesti | 2.4.2017. u 13:42h | Objavljeno u Društvo

U Prvoj Gimnaziji Varaždin 29.03.2017. održana je konstituirajuća sjednica kojom je pokrenut Varaždinski filozofski krug Hrvatskog filozofskog društva, na inicijativu Matije Mate Škerbića, koji je izabran za predsjednika, i uz potporu Hrvatskog filozofskog društva.

Na sjednici se okupilo 14 profesora filozofije s područja Sjeverne Hrvatske: Hana Bulić (Srednja škola Novi Marof), Marija Bužić (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Ćiril Čoh (Prva Gimnazija Varaždin), Dražen Dragović (Prva Gimnazija Varaždin), Maja Ferenec (Srednja škola Ivanec), Kristijan Gradečak (član Upravnog odbora Hrvatskog filozofskog društva), Željka Lilek Blagus (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Marko Kos (Filozofski fakultet Zagreb), Barbara Markač-Despinić (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Denis Novko (tajnik Hrvatskog filozofskog društva), Ivančica Slunjski (Srednja škola Ivanec), Matija Mato Škerbić (Elektrostrojarska škola Varaždin i Glazbena škola u Varaždinu), Martina Šoltić (Srednja škola Čakovec) i Ivana Zagorac (Filozofski fakultet Zagreb).

Novoosnovani VFK je zapravo nastavak VFK-a koji je djelovao u razdoblju od 1993. do 1995., s inicijatorom Ćirilom Čohom i predsjednikom Eduardom Vargovićem, dugogodišnjim voditeljem ogranka HAZU Varaždin. Spomenuti članovi svesrdno su podržali novo okupljanje, a proglašeni su i počasnim članovima Kruga, zajedno s Ivanom Čehokom koji je bio najaktivniji član VFK 1990.-ih.

Nakane su Kruga populariziranje filozofije, upoznavanje javnosti s modernim strujanjima, tijekovima i trendovima u svjetskim i hrvatskim filozofskim okvirima, organiziranje predavanja etabliranih i vrsnih filozofa i znanstvenika, uspostavljanje uskih sveza i suradnje s lokalnim institucijama (FOI, HAZU, Gradska knjižnica, HNK)…

Između ostalog, Krug je krenuo sa stvaranjem baze odnosno popisa brojnih svršenih profesora filozofije i diplomiranih filozofa iz regije, koji na žalost nemaju priliku baviti se svojom strukom.

Od posebnog je značaja nakana poduzimanja i poticanja istraživanja iznimno bogate i vrijedne filozofske baštine Varaždina i cijele sjeverne regije, posebice one sadržane u samostanskim bibliotekama.

Također, predstavljen je i prijedlog vizuelnog identiteta Kruga, rad varaždinskog grafičkog dizajnera Ivana Matijašića.

Naposljetku, kako je Varaždin posljednjih godina izrastao u pravo tehničko fakultetsko središte (FOI, Sveučilište Sjever, Geotehnički fakultet…), od veoma je velike važnosti donošenje i unošenje humanističkih sadržaja u naš grad i sjevernu regiju Hrvatske, pri čemu Krug vidi svoje vodeće mjesto i ulogu.