Ponovno dozvoljena pratnja prilikom poroda u OB Varaždin, ali uz mjere opreza Foto: ilustracija

Ponovno dozvoljena pratnja prilikom poroda u OB Varaždin, ali uz mjere opreza

Varaždinske vijesti | 3.2.2021. u 14:15h | Objavljeno u Društvo

U Općoj bolnici Varaždin od 1. veljače ponovno je dozvoljena pratnja prilikom poroda, što zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije bilo moguće od kraja listopada prošle godine.

Ipak, treba se pridržavati određenih uputa - prilikom ulaska u Opću bolnicu Varaždin trudnica i njena pratnja dužni su zajedno proći trijažni postupak u trijažnom šatoru bolnice.

- Ukoliko dolaze u noćnim satima, kad šator ne radi, trijažni postupak obavljaju u prijemnoj ambulanti Službe za ginekologiju i opstetriciju. Trijaža obuhvaća mjerenje temperature trudnici i pratnji na porodu beskontaktnim termometrom te uzimanjem podataka koji su navedeni na trijažnom listiću. U slučaju da pratnja trudnice ima simptome akutne infekcije i/ili pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije moguće prisustvovati porodu. Ako pratnja na porodu ima negativnu epidemiološku anamnezu i nije prehlađena, u prijemnoj ambulanti joj se uzima brzi antigenski test. Ukoliko je pratnja preboljela Covid-19, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid (uz uvjet da je prošlo 20 dana od prvog dana bolesti i da najmanje tri uzastopna dana nema povišenu tjelesnu temperaturu). Tada nije potrebno raditi brzi antigenski test - pojasnili su iz bolnice.

- Prije ulaska pratnje u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te primjena zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme koju pratnja donosi sa sobom. Komplet zaštitne opreme se može nabaviti u ljekarni i sadrži (tunika i hlače), kapu i nazuvke. Potrebno je kupiti i FFP2 masku. Pratnja trudnice dužna je tijekom boravka u rađaonici imati na licu FFP2 masku preko nosa i usta. Dozvoljen je bliski kontakt pratnje s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obavezno je pridržavanje osobne distance. Pri odlasku iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima - napominju iz varaždinske bolnice.